Dreharbeiten “DAS BÖSE” in Hanau vom 25. – 29. September 2012, Produktion DocMovie, Darmstadt, Standfotografie: Christoph Rau

Ove godine Festival Tolerancije ugostit će Oskarom nagrađenog austrijskog redatelja Stefana Ruzowitzkog koji dolazi predstaviti svoj novi film „Iskonsko zlo“.

Ruzowitzky je rođen u Beču, gdje završio dramaturgiju na akademiji. Svoju karijeru je započeo je kao redatelj muzičkih videa i reklama.  Poznat je po nagrađivanim filmovima „Tempo“, „The Inheritors“,  „Anatomy“, „Deadfall“,  a 2008. godine je filmom „ The Counterfeiters“ osvojio Oscara za najbolji strani film .

U svom dokumentarnom filmskoj eseju Ruzowitzky preispituje ljudske afinitete za zlom, a pitanje koje postavlja je „Kako su normalni mladići postali masovni ubojice“? Na okupiranim teritorijama SSSR-a nacisti su ubili oko dva milijuna Židova.

Ovaj film i pojašnjava i optužuje, a uz to daje pouke današnjem društvu. Počinitelji su članovi jedinica  SS-a, koji su od 1941.do 1944. na nacistički okupiranim područjima ubili dva milijuna Židova.

Ovaj film dnevnik je genocida: postavljaju se pitanja povjesničarima i psiholozima, traže se odgovori, vade citati, prate protokoli suđenja, a povijesne činjenice upotpunjavaju se igranim scenama. Čuveni psihijatar Robert Jay Lifton u filmu Ruzowitzkog govori o „ljudskom potencijalu čovjeka na zlom“ .Svi dakle imamo afinitet za zlom, pitanje je samo kada ono prevagne. Lifton rješenje vidi u političkoj kulturi, koja svakom pojedincu treba da jasno pokaže granice ponašanja.

Stefan Ruzowitzky na Festivalu će predsavljati svoj film i spremno odgovarati na sva pitanja publike. Ulaz na sve projekcije je potpuno besplatan!