Program

Edukacijska jutra 2015.

Edukacijska jutra u 2015. godini su već započela predavanjima u Ljubljani, Sisku i Čakovcu.

Na 9. Festivalu tolerancije od 12.-18.4.2015. održat će se Edukacijska jutra na teme holokausta i simbola mržnje.

„Svjedočanstva preživjelih“

14.4., utorak, u 11 sati, kino Europa

Educiranje mladih o holokaustu postala je jedna od glavnih zadaća Festivala tolerancije.

Informiranje mladih o ideologijama isključivog načina razmišljanja koje su dovele do strašnih posljedica po cijeli svijet, danas, sedamdeset godina kasnije, postaje još važnije kako holokaust ne bi mlađim i dolazećim generacijama postao samo fikcija.

Program je namijenjen učenicima sedmih i osmih razreda osnovnih škola te prvih razreda srednjih škola.

O PROGRAMU

Program se sastoji od tri dijela:

- projekcije filma „Belle i Sébastien“,
- predavanja Branka Lustiga i Olega Mandića o osobnim iskustvima iz zloglasnih koncentracijskih logora te o važnosti tolerancije, međusobnog uvažavanja i prihvaćanja različitosti,
- diskusije s učenicima.

Pozivamo vas da budete dijelom ovog iznimnog predavanja te da sudjelovanjem u diskusiji pomognete u širenju tolerancije i prihvaćanja različitosti. Ulaz je slobodan.

O PREDAVANJU

Predavanje o vlastitom iskustvu koncentracijskih logora nacističkog režima, bogato životno iskustvo i poruku potrebe za oprostom i ljubavlju prema bližnjem te uvažavanju svakog pojedinca prenijet će mladima čak dvije osobe koje su preživjele holokaust. Kako bi društvo (a posebno mlade generacije) znalo o holokaustu i toj tragičnoj povijesti iz ljudske prošlosti, treba mu to znati i reći. Upravo kako bi podučili današnju djecu o strahotama koncentracijskih logora u Drugom svjetskom ratu, neumorno organiziramo progovaranja preživjelih o njihovim iskustvima iz logora, strahotama koje se nikada ne bi smjele ponoviti. Učenje i prisjećanje ne smiju prestati. Upravo ona moraju biti upozorenje budućim generacijama jer je to jedini način kako pomoći sprečavanju ponavljanja zločina.

_MG_0958

O PREDAVAČIMA

Branko Lustig je najpoznatiji kulturni poslanik Republike Hrvatske u svijetu te brojnim svjetskim nagradama nagrađivani producent (Oskar za filmove Schindlerova lista i Gladijator). Dugi niz godina djelovao je u Hollywoodu, a kao član Akademijine komisije za kandidaturu filmova za nagradu Oskar sudjeluje u njezinu radu. Karijeru je započeo kao voditelj snimanja u Jadran filmu te je sudjelovao u gotovo svim stranim produkcijama filmova na području bivše Jugoslavije kao glavni organizator i direktor filma. U Americi je blisko surađivao s istaknutim redateljima kao što su Steven Spielberg, Ridley Scott i ostali. U lipnju 2009. godine primio je počasni doktorat Sveučilišta u Zagrebu za izniman doprinos filmskoj umjetnosti i promociji hrvatskog filma u svijetu. Predavač je na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu na odjelu produkcije. Zbog svoje izuzetne stručnosti, ali i židovskog podrijetla i iskustva u najzloglasnijim nacističkim logorima, pokazuje veliko zanimanje i poznavanje židovskog filma te se kao volonter angažirao na zagrebačkom Festivalu tolerancije - Festivalu židovskog filma u svojstvu predsjednika Festivala. Svoje djelovanje predsjednika Festivala proširuje i predavanjima na temu holokausta koja drži učenicima i studentima diljem Hrvatske.

Oleg Mandić, 83-godišnji Opatijac je kao 11-godišnji dječak posljednji živ izašao iz zloglasnog Auschwitza, najvećeg njemačkog logora smrti u kojem je stradalo više od dva milijuna ljudi. Svoja sjećanja na strahote sedmomjesečnog boravka u koncentracijskom logoru godinama dijeli s učenicima osnovnih i srednjih škola, a ove će godine po prvi puta na Edukacijskom jutru s počasnim predsjednikom Festivala tolerancije Brankom Lustigom prenijeti vlastita iskustva zloglasnog vremena te pozvati na razumijevanje i ljubav kako do novih strahota više nikad ne bi došlo.

O FILMU

Belle i Sébastien

Francuska, 2013., R. Nicolas Vanier, 95 min.

Radnja filma Belle i Sébastien odvija se visoko u snježnim Alpama za vrijeme Drugog svjetskog rata. Snalažljivi Sébastien je usamljeni dječak koji pripitomljuje i sprijateljuje se s divovskim divljim planinskim psom Belle iako mnogi mještani sumnjiče upravo ovu životinju za pomor njihovih ovaca. Istovremeno, Nijemci dolaze u mirno selo u potrazi za članovima pokreta otpora koji pomažu židovskim izbjeglicama pri bijegu u Švicarsku. Kroz opasnosti i pustolovine, Belle i Sébastien stvaraju nerazdvojno prijateljstvo. Ova dirljiva priča u kojoj može uživati čitava obitelj smještena je u zapanjujuć krajolik i dramatično povijesno razdoblje, a u njoj glumi i jedan od najpopularnijih francuskih glumaca, Tchéky Karyo.

Nagrade:
Seattle International Film Festival 2014. – Films4Families Youth Jury Award

Tallinn Black Nights Film Festival 2014. – Just Film Award – Special Mention from Children’s Jury

https://www.youtube.com/watch?v=lsHJK0bgyRw

„Simboli mržnje“

18.4., subota, u 12 sati, kino Europa

Zbog velikog interesa i ove godine će se održati Edukacijsko jutro „Simboli mržnje“ s gospodinom Mirko Ilićem na temu problematike prešućivanja sveprisutnih grafičkih simbola mržnje neonacističkih grupacija.

Simboli mržnje“

Predavanje je namijenjeno učenicima drugih, trećih i četvrtih razreda srednje škole.

Multimedijalnim predavanjem g. Mirko Ilić educira učenike o neofašističkoj ikonografiji sveprisutnoj u javnim prostorima na području država bivše Jugoslavije i šire. Predavanje tematizira lokalni, odnosno regionalni problem prešućivanja ili nemara javnosti na opažanje simbola te grafičkog govora mržnje neonacističkih grupacija (skinheadsa, neonacističkih i ekstremnih navijačkih skupina…) koje u posljednje vrijeme jačaju, postaju sve veće i sve nasilnije. Ovim predavanjem Mirko Ilić gostovao je u Zagrebu (na stručnom predavanju), Sarajevu te Beogradu.

Mirko Ilić je grafički dizajner, ilustrator i predavač. 1995. godine osniva Mirko Ilić Corp. u New Yorku, studio specijaliziran za grafički dizajn, 3D animaciju i ilustraciju. Prije dolaska u SAD, Mirko Ilić bio je kreativni direktor brojnih plakata, ovitaka i knjiga u Europi. 1991. godine bio je kreativni direktor međunarodnog izdanja magazina Time te je 1992. godine postao kreativnim direktorom njujorškog časopisa Times Op-Ed. S gosp. Miltonom Glaserom, Mirko poučava napredni dizajn na Sveučilištu Cooper Union, a trenutno predaje i na School of Visual Arts u New Yorku. Autor je brojnih publikacija i stručnih knjiga. Posljednje tri godine drži predavanja na temu simbola mržnje u regiji.

Predavanje-Ilic

Kako je interes za Edukacijska jutra jako velik pozivamo Vas da se što ranije prijavite putem on-line Prijavnice.