Više od šezdeset filmskih naslova koji uvažavaju različitosti uskoro na

9. Festivalu tolerancije u Zagrebu

 

Deveti put za redom u Zagrebu će se od 12.od 18. travnja 2015. u kinima Tuškanac i Europa održati Festival tolerancije koji bogatim filmskim programom, izložbama, koncertima, edukacijama i diskusijama podiže razinu svijesti o važnosti dijaloga i uvažavanja različitosti, te educira o Holokaustu.

 

Kroz sedam festivalskih dana bit će prikazano ukupno 67 igranih, dokumentarnih i animiranih filmova od kojih izdvajamo; Oscarom nagrađeni kratkometražni igrani film “The phone call”  redatelja Mata Kirkbya i Jamesa Lucasa,  „Not Anymore: a Story of Revolution“ redatelja Matthew Van Dykea, film koji je do sada osvojio nevjerojatnih 80 nagrada, hrvatski kratkometražni animirani film „Wiener Blut“ Zlatka Boureka, „Free fall“ redatelja Stephana Lacanta i dokumentarni film, pobjednik Sundance Film Festivala, „Alive inside“ redatelja Michael Rossato-Bennetta.

 

Najavljujemo i prvu festivalsku retrospektivu i to mađarskog oskarovca i redatelja Istvana Szabe koji u Zagreb dolazi s nekoliko filmova, a izdvajamo “The Door”; igrani film  koji majstorski oslikava odnos dvije žene na različitim  društvenim polovima  s neponovljivom Helen Mirren u glavnoj ulozi, te film “Mephisto” koji je 1981. dobio Oscara za najbolji strani film.

 

Ovogodišnje festivalsko izdanje obilježit će dva povijesna jubileja; 70 godina od oslobođenja Auschwitza i 20 godina od genocida u Srebrenici.

O temi Holokausta već tradicionalno će poučavati gospodin Branko Lustig čije educiranje mladih o strahotama nacizma, danas 70 godina kasnije, postaje još važnije kako holokaust ne bi mlađim i tek nadolazećim generacijama postao fikcija. Uz vlastita iskustva i diskusiju s publikom g. Lustig je za ovogodišnje izdanje “Edukacijskog jutra” odabrao i prigodni film “Belle i Sébastien“ francuskog redatelja Nicolasa Vaniera.

Sarajevski umjetnik Tarik Samarah Zagrepčane će podsjetiti na Srebrenicu svojim projektom ’1945 – 1995 – 2015′, nazvanim po godinama oslobođenja Auschwitza te  gencoidu počinjenom u Srebrenici,  predstavljenim putem jumbo plakata na mnogobrojnim lokacijama u Zagrebu.

 

Osim filmskog programa, Festival donosi i bogati kulturni sadržaj koji uključuje izložbe, koncerte, mnogobrojne diskusije, Edukacijska jutra, Festival market – okupljanje predstavnika uglednih domaćih i svjetskih festivala.

 

Svi filmski programi, radionice i izložbe  su besplatne, a samo se ulaz na koncerte plaća.

 

Za sve dodatne informacije, slobodno nas kontaktirajte.

 

Ured za odnose s javnošću

Katarina Bakić Vujičić

099 3011670

press@jff-zagreb.hr