Promicanje ideja tolerancije na kulturno–umjetnički način važan je dio programa festivala, koji osim što educira i poziva javnost na zajedničko djelovanje i razvijanje kulturnog dijaloga, ujedno obogaćuje i kulturni program grada.

Bogati program 9. Festivala tolerancije i ove godine prate i nadopunjuju izložbe koje se svojom tematikom uklapaju i nadovezuju na poruke o rušenju stereotipa i predrasuda te kao oblik kulture dostupan svima nude platformu za razvitak dijaloga i daljnje senzibiliziranje javnosti. Kroz ukupno četiri fotografske izložbe, posjetitelji će biti suočeni s bliskom i tragičnom prošlosti ovih prostora, s neprihvaćanjem različitosti i slučajevima netolerancije diljem svijeta, ali i pozitivnijim primjerima – izgradnjom dijaloga između pojedinaca i institucija te vrlo svijetlim primjerom integracije ‘drugačijeg’ u naše društvo.

Tarik Samarah: 1945 – 1995 – 2015

‘Oni koji su preživjeli logore smrti, prije 70 godina, nadali su se: Nikad više! Oni koji su preživjeli Srebrenicu, prije 20 godina, nadali su se: Nikad više! Danas cijeli svijet, i neke buduće žrtve, gledajući stare slike iz Holokausta i genocida, čitajući vijesti o užasnim događajima u svijetu, ne žele vjerovati da će se to ponoviti. Zar nije bilo dosta?! Učinimo sve u našoj moći da to zaustavimo!’
Branko Lustig, predsjednik Festivala tolerancije.

Godinu u kojoj se obilježava 70-a godišnjica oslobađanja Auschwitza  te 20-a godišnjica genocida u Srebrenici, u sklopu ovogodišnjeg Festivala tolerancije obilježit će Tarik Samarah, bosanskohercegovački fotograf i umjetnik putem city light-ova, koji će i prije samog otvaranja festivala biti postavljeni na raznim lokacijama u gradu. Fotografija srebreničke majke koja stoji ispred kuće Anne Frank, uvećana i preseljena u našu svakodnevicu, ulicu, trgove, parkove, snažan je dokument vremena koji nas podsjeća na nužnost promjena, kako se strahote prošlosti više nikad ne bi ponovile.

Donata Pizzi – ‘Intolerance Zero’

U Talijanskom Institutu za kulturu u Zagrebu, Preobraženska 4, 11. travnja 2015. godine otvara se izložba fotografija ‘Intolerance Zero’ koja već  samim naslovom progovara o netoleranciji kojoj smo nažalost prečesto i sami svjedoci. Fotografkinja Donata Pizzi putovala je diljem svijeta, od Europe i SAD-a, Afrike i Azije te svojim aparatom zabilježavala konkretna mjesta na kojima su od početka ovog stoljeća počinjeni zločini iz mržnje. Ova izložba prikazana je u brojnim gradovima i na mnogim kulturnim manifestacijama, između ostalog i na Triennaleu u Milanu 2011. godine. Nakon otvorenja izložbe bit će organizirana i diskusija, u kojoj će osim same autorice sudjelovati i relevantni stručnjaci te će govoriti o učestalosti i pojavi (ne)tolerancije u današnjem svijetu, koja pogađa sve zemlje, sva društva i sve društvene slojeve.

Foto natječaj ‘Susreti kultura’

‘Dijalog kultura’ naziv je radne skupine osnovane unutar austrijskog federalnog Ministarstva za Europu, integracije i vanjsku politiku, s ciljem izgradnje povjerenja, jačanja demokracije, poštivanja ljudskih prava te razbijanja stereotipa i predrasuda. Jedna od inicijativa skupine bio je i fotografski natječaj sa središnjom temom putovanje; od čak 189 pristiglih fotografija, žiri je odabrao njih 35 te proglasio pet pobjednika. Fotografska izložba pod pokroviteljstvom federalnog Ministarstva te Austrijskog kulturnog foruma otvara se u petak, 10. travnja 2015. u Gliptoteci, Galerija IV. Autor postava je Mario Beusan, sveučilišni profesor s Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu, dobitnik brojnih nagrada i priznanja, a 2005. godine dodijeljena mu je  možda i najveća nagrada, ULUPUH-ova nagrada za životno djelo.

Fotografska izložba ‘Prince Soniyiki – Integracija azilanta u hrvatsko društvo’

Istovremeno s izložbom fotografija s natječaja, u Gliptoteci će u suradnji s UNHCR-om biti otvorena i izložba o Princeu Waleu Soniyikiju, 29-godišnjem izbjeglici iz Nigerije koji je azil u Hrvatskoj dobio 2012. godine, bježeći od okrutnih i krvavih sukoba u kojima su ubijena i dvojica njegove braće. Fotografkinja Nena Lukin (više o njenom radu i inspiraciji saznajte na http://www.nena-lukin.com) u ovom foto-eseju zabilježila je trenutke i događaje Princeovog novog života u Hrvatskoj, od samog dolaska, preko učenja jezika, pomaganja u centru za azilante, sve do njegovog radnog mjesta, na brodu tunolovcu, u Biogradu. Otvorenju izložbe prisustvovat će i sam Prince, sada poznatiji i kao ‘afrički Šime’, a autor postava i ove izložbe je Mario Beusan.

Multimedijalni performans ‘Ye Shanghai’

Publika Festivala imat će priliku u kinu Europa doživjeti izuzetno zanimljiv audio-vizualni performans Roberto Paci Dalà, talijanskog glazbenika, skladatelja, filmskog i kazališnog redatelja, vizualnog umjetnika, On izlaže diljem svijeta, u galerijama, kazalištima, crkvama te radi site-specific projekte. Svoj rad sam je definirao kao ‘medijsku dramaturgiju’ i ‘kazalište slušanja’.
Performans ‘Ye Shanghai’ premijerno je izveden 9. rujna 2012. godine na najvećem festivalu suvremene umjetnosti u Aziji, SH Contemporary u Šangaju, a od tada izveden je diljem svijeta, a vi ćete ga imati priliku vidjeti uživo u četvrtak 16. travnja u 22:15 h.