Iz godine u godinu, Festival tolerancije sve više raste i širi se, nastojeći obogatiti kvalitetnu filmsku selekciju dodatnim sadržajima i programima, kao što su različite izložbe koje svojom tematikom prate poruke festivala, edukacijska jutra namijenjena mladima ili brojne diskusije koje prate projekcije filmova. Važan dio su i glazbene večeri, organizirane kako bi se privukao što veći broj mlađe publike te kako bi im se predstavili neki drugačiji i možda manje poznati glazbeni sadržaji.

Tradicija gostovanja vrhunskih glazbenika potvrđuje se dosadašnjim nastupima svjetskih i domaćih izvođača različitih žanrova – od sve više popularne klezmer glazbe, tradicionalne glazbe istočnoeuropskih Židova s jazz ritmovima, koja je svojim osebujnim i zarazno plesnim zvukom svake godine zabavila i rasplesala publiku, do elektroničke glazbe, gdje se možemo pohvaliti upravo kao festival s najkvalitetnijim programom elektroničke glazbe.

9. Festival tolerancije nastavlja tu kvalitetu odabirom poznatih i priznatih producenata i DJ-eva, ali donosi i nešto drugačije ritmove. Zasigurno nitko neće ostati ravnodušan na melodični zvuk tria – Bogdan Norbert, Szénási Tibor, Rósza Béla, romskog sastava iz Mađarske, koji će nastupiti 15. travnja u Swanky Mint hostelu, a koncert je organiziran u suradnji s mađarskim institutom Balassi. Ovaj sastav fascinanatan je primjer; naime sva tri člana samouki su glazbenici! Njihov jedinstveni zvuk gitara i harmonike vesela je fuzija romske tradicionalne glazbe, jazza i napjeva balkanskog podrijetla, i povrdit će kako je romska glazba sve više prepoznata te zauzima svoje mjesto na world music sceni.

Kibbutz Klub iz Beča zagrebačkoj će se publici predstaviti za sam završetak festivala, u subotu 18. travnja 2015. godine u Klubu. Nastup je organiziran u suradnji s Austrijskim kulturnim forumom, a kao što stoji u opisu na njihovoj Facebook stranici, možemo očekivati mješavinu izraelskog popa, mizrachija (modern oriental/arabic pop/dance) i izraelskog trasha. Treba li dodati išta više?

Neizostavan dio je i večer posvećena elektroničkoj glazbi. Osim već starih dobrih CFSN DJ-eva, poznatog dvojca iz Phillitchevanja koji su se na prošlim festivalima brinuli za dobru atmosferu, Ogris Debris, Phon. O Clonius, Cid Rim, KU/BO Stereotyp, samo su neki od mnogih na čijim smo nastupima imali priliku uživati, kao i na prošlogodišnjem gostovanju producentice svjetskog glasa, Joyce Muniz.

Ove godine dovodimo dvojac iz Münchena, bavarske prijestolnice koja zadnjih godina doživljava procvat bass glazbe i izvrsnih dance/rave partyja, ponajviše zahvaljujući DJ-ima iz Schlachthofbronx-a. Surađivali su s brojnim poznatim imenima Global Bass scene, kao što su Major Lazer ili Buraka Som Sistema, s pjevačima s Malija i Kostarike, bavarskim brass bendovima i južnoafričkim reperima, a 2010. godine pratili su M.I.A. na njenoj europskoj turneji, kao i brojne druge umjetnike na turnejama, od SAD-a, Kanade, Meksika, sve do Rusije i Južnoafričke republike. Ritmom nabijenim remixevima ravea, dancehalla, dubstepa, bouncea pa i tradicionalne bavarske glazbe, Schlachthofbronx su publici na svojim nastupima ostavili sretne i znojne osmijehe. Ako ste spremni za zvuk basa, sirena i zračnih truba, nemojte propustiti ovaj nastup koji sufinancira Njemačko veleposlanstvo.

Više informacija doznat ćete uskoro!