Osmišljavajući ovogodišnji filmski program i u ovoj smo 2015. godini vođeni idejom tolerancije, uvažavanja različitosti i poticanja mladih na promišljanje.

Prije devet godina krenuli smo sa skromnih 12 filmova ne sluteći razmjere razvoja jednog malog festivalskog pothvata, koji danas kvalitetom i ekskluzivnim filmskim materijalom ide u korak s uglednim europskim i svjetskim filmskim festivalima pa tako filmskim premijerama (prošlogodišnji dokumentaracNight will Fall, red. Andre Singer) i redateljskim projekcijama („Radical Evil red. Stefan Ruzowitzki ) dolazimo do ozbiljne brojke od 82 igranih, dokumentarnih i animiranih filmova.

Tijekom devetogodišnjega rada festivala na filmsko smo platno projicirali nemile povijesne činjenice i prisjećali se masovnog stradavanja židovskog naroda („Schindlerova lista, red. Steven Spielberg, 1993.,Djece– stradalnika u holokaustu i ratovima,Žena u holokaustu), nesebične pomoći (Pravednika među narodima), sustavnog istrebljivanja Roma tijekom 2. svjetskog rata, (Broken Silence red. Bob Entrop), slijedeći izazove koji ne pošteđuju ni današnje vrijeme: homofobiju, ksenofobiju ili problematiku azilanata i imigranata u potrazi za boljim životom.

Za najmlađe smo ove godine u edukacijskim jutrima pripremili projekciju filma Belle i Sebastien redNicolas Vaniera iz 2013., priču o neraskidivom prijateljstvu psa i dječaka, koja se za vrijeme Drugog svjetskog rata odvija visoko u snježnim Alpama.

Ove godine s posebnim zadovoljstvom najavljujemo retrospektivu mađarskog oskarovca i redatelja Istvana Szabe koji u Zagreb dolazi sa filmom The Door“, besprijekorno režiranoj i majstorski oslikanoj priči odnosa dviju žena na različitim  društvenim polovima s neponovljivom Helen Mirren u glavnoj ulozi te Szabin Oskarom nagrađeni najbolji strani film iz 1981.„Memphisto“, filmska adaptacija Klaus Mannove novele istoimenog naziva.

U kategoriji kratkih igranih filmova najavljujemo ovogodišnji oskarovski laureat „The Phone Call“ redatelja Mata Kirkbyja i Jamesa Lucasa – priču o dirljivom telefonskom pozivu koji mijenja život onih koji su u njega slučajem uključeni te magnetičan dokumentarac The Salt of the Earth“ redatelja Juliana Ribera Saldaga i Wim Wendersa, kojim ovaj dvojac prenosi životnu poruku i aktivizam  fotografa, ujedno redateljeva oca, Sebastiana Saldaga.

Čovjek je to koji se većinu života kamerom upuštao u bilježenje mizernih i veličanstvenih ljudskih sudbina kao i najnepristupačnijih točaka ove planete, a sada objektivom bilježi prastare prirodne predjele te aktivno ukazuje kako možemo i moramo očuvati ono najvrjednije – Zemlju i ekosustav.

Nastavak na temu otuđenja umjetnina i prošlogodišnjega okruglog stola Odred za baštinu, bit će zanimljivi dokumentarni i igrani filmovi praćeni diskusijama čije ćemo naslove i tematiku najaviti uskoro.

Odabir programa vrši predsjednik festivala gospodin Branko Lustig i direktorica festivala gospođa Nataša Popović. Visoki kriterij festivala i kvalitetu filmskog programa potvrđuje ozbiljna ocjena 4,6 kojom zagrebačka publika prosječno ocjenjuje ovaj program, a svoj put našao je u ideji tolerancije, šireći se u regiju kao jedinstveni kulturni brand Republike Hrvatske.

Filmski program objavljuje se 10 dana prije početka festivala.