Prvi hrvatski film snimljen na temu Holokausta nakon više od 40 godina, ‘Bečka krv’ Zlatka Boureka i Pavla Štaltera te film ‘Walesa: Čovjek nade’, redatelja Andrzeja Wajde, dobitnika Oscara za životno djelo, otvorit će ovogodišnje 9. izdanje Festivala.

Osim što se tema Holokausta provlači kroz razne filmove ovogodišnjeg programa, poput filma ‘Colette’ ili ‘U tišini’, zastupljeni su i ostali problemi modernog društva, kao što je nedostatak ljudske komunikacije predstavljen kroz film ‘Poziv’ (ovogodišnji dobitnik Oscara za najbolji kratki film), zatim neznanje i nedovoljna uključenost djece s posebnim potrebama u društvo kroz film ‘Isti, a različiti’ (dobitnik nagrade Emmy) ili potreba čovjeka za uništavanjem predstavljena kroz još jedan film nominiran za Oscara, ‘Sol zemlje’, redatelja Wima Wendersa i Juliana Salgada.

Ponosni smo i na prvu festivalsku retrospektivu, i to slavnog mađarskog oskarovca Istvana Szabe, koju predstavljamo kroz njegova tri filma: ‘Vrata’, ‘Mephisto’ i ‘Životna odluka’ te nam je iznimna čast ugostiti samog redatelja, koji će svojim prisustvom podržati rad Festivala. Širenje ideja tolerancije na što veću i mlađu publiku pokazujemo i kroz već tradicionalna ‘Edukacijska jutra’, obrazovni program kroz koji se trudimo mlađim naraštajima prenijeti istinu o Holokaustu, kako se takvo nešto više ne bi nikad ponovilo, i ukazati im na suvremene primjere antisemitizma i diskriminacije, kroz predavanja Branka Lustiga, ovogodišnjeg gosta Olega Mandića te Mirka Ilića.

Kroz čak četiri fotografske izložbe, posjetitelji će biti suočeni s bliskom prošlosti ovih prostora, neprihvaćanjem različitosti, ali i pozitivnijim primjerima integracije ‘različitog’ u društvo i dobrobiti suradnje različitih kultura i naroda. Važan dio festivala su i glazbene večeri koje nam pružaju priliku da raznim glazbenim žanrovima, od sve popularnije klezmer glazbe pa sve do tuluma elektroničke glazbe, privlačimo mlađu publiku. I ove godine pripremili smo raznovrstan program, od koncerta romske glazbe, preko židovskog trasha i dancea, partyja elektroničke glazbe, sve do multimedijalnog performansa, a sudeći prema brojnim novinskim naslovima, opravdano nosimo i titulu festivala s najkvalitetnijim glazbenim programom.

Na prošlogodišnjem izdanju Festivala predstavili smo novi program – Festival Market, kao jedinstveni prostor komunikacije i razmjene iskustava profesionalaca iz industrije koji uključuje razgovore i prezentacije predstavnika filmskih festivala i projekcije odabranih filmova koji najbolje prikazuju njihovu ideju i namjeru. Festival Market pokazao se izuzetno uspješnim pa će se ove godine na njemu predstaviti čak šest festivala. Potreba publike da razgovara o prikazanim filmovima i komentira teme koje su u njima problematizirane dovele su do još jedne inovacije u programu – diskusije, tematski vezane uz konkretne filmove, s gostovanjem relevantnih stručnjaka, kroz koje će publika dobiti priliku sudjelovanja u programu. Osim diskusija, u suradnji s EUNIC-om održat će se i okrugli stol na temu međureligijske i međukulturalne suradnje, u kojoj će sudjelovati vodeći kulturni i religijski, domaći i svjetski stručnjaci.

Narativni izvještaj 9. Festivala tolerancije Zagreb