ZIN_8559

Udruga Festival suvremenog židovskog filma raspisuje natječaj za esej o toleranciji i/ili holokaustu namijenjen školama koje su sudjelovale na Edukacijskom jutru održanom 14. travnja 2015. godine u sklopu Festivala tolerancije, a koje se sastojalo od projekcije filma “Belle i Sebastien” te svjedočanstva preživjelih holokausta Branka Lustiga i Olega Mandića.

Cilj natječaja je da Edukacijsko jutro učenicima ne bude samo jednokratno iskustvo, već da i naknadno razmisle o porukama koje su na njemu čuli te da se kreativno izraze, potičući ih time da se dodatno educiraju o ovim temama.

Esej se ne mora nužno ticati samog Edukacijskog jutra na kojem su sudjelovali, već učenici imaju slobodu pisati što općenito za njih predstavljaju tolerancija i/ili holokaust. Dužina teksta ograničena je na 4 – 8 kartica (2 – 4 stranice Word dokumenta, font Times New Roman, veličina 12, uz prored od 1,5 retka), a rok za slanje eseja je 7. lipnja 2015. godine. Eseji moraju biti natipkani na računalu.

Najbolji rad bit će objavljen na web stranicama Festivala tolerancije, a odgojno-obrazovna institucija iz koje dolazi autor/autorica bit će nagrađena s opremom po izboru (fotoaparat, televizor, sportska oprema…) u vrijednosti od 2.000,00 kn.

Razmatrat će se samo radovi poslani od škola koje su sudjelovale na gore navedenom Edukacijskom jutru. Učenici ne šalju eseje direktno, već svaka škola radi prvu selekciju i šalje organizatoru natječaja najviše do tri rada. Eseje potom razmatra tročlana komisija Festivala tolerancije i proglašava pobjednika do 28. lipnja 2015. godine. Poželjno je da organizator dobije nepotpisane radove, a da škola koja izvrši predselekciju raspolaže imenima autora.

Eseji se mogu slati ili na e-mail obrazovanje@jff-zagreb.hr ili poštom na adresu: Festival tolerancije, Vojnovićeva 15, 10000 Zagreb, s naznakom “dostavljanje eseja o toleranciji i/ili holokaustu”.

Projekt Edukacijskih jutara i natječaj za eseje sufinancirani su sredstvima Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta.

Pobjednica natječaja za najbolji esej je učenica iz Osnovne škole Luka Sesvete s radom “Toliko važna tolerancija!”. 

Drugo mjesto osvojio je esej “O toleranciji” učenice iz Osnovne škole Gračani, a treću nagradu zaslužio je esej pod nazivom “Prijateljska lopta”, također iz Osnovne škole Gračani.