Andriyan Asenov e Kalina Dimitrova, Madrid 11-3-2004 1_ridotte

Fotografska izložba ‘Intolerance Zero’ umjetnice Donate Pizz otvorena je u Talijanskom institutu za kulturu do 11. svibnja 2015.

O razinama netolerancije u današnjem, modernom svijetu, o zločinima iz mržnje, o ograničavanju tuđih sloboda, o diskriminacijama na temelju vjere, rodne i etične pripadnosti, problemi su kojima se bavi talijanska fotografkinja Donata Pizzi koja će se publici predstaviti u talijanskom Institutu za kulturu u Zagrebu serijom fotografija (njih četrdesetak), koje je zabilježila u svojem istraživanju putujući svijetom.

Konkretna mjesta zločina, mjesta na kojima su počinjena ubojstva žena i muškaraca koji su samo željeli živjeti svoju slobodu, svoje pravo kao čovjeka, pravo na vlastiti odabir, bez diskriminacije unutar svoje lokalne zajednice, ali i najbliže obitelji. Kao što je i sama autorica rekla, ovim fotografijama namjera joj je žrtvama odati poštovanje fotografiranjem mjesta gdje su ubijeni te prenijeti poruku tih snažnih i hrabrih pojedinaca koji su željeli živjeti slobodu.

Važnost ovih poruka prepoznali su i ugledni kulturni centar ‘Robert F. Kennedy’, posvećen promicanju socijalne pravde i ljudskih prava te neprofitna organizacija Doppia Difesa, koji su ujedno i pokrovitelji ovog projekta, uz Festival tolerancije.