IMG_0108

Jučer je zatvorena izložba “Crtežom protiv zaborava”, koja je u organizaciji Festivala suvremenog židovskog filma Zagreb bila postavljena u Francuskom paviljonu od 27. siječnja do 10. veljače. Tijekom dva tjedna, izložbu je došlo pogledati više od 1400 posjetitelja.
IMG_0108
Zahvaljujući bliskoj suradnji s obrazovnim institucijama, čak 60% te brojke činili su učenici.
Za njih je organizirano pet posebnih programa.

Dva puta je gosp. Branko Lustig proveo učenike osnovnih i srednjih škola kroz izložbu i pridonio doživljaju svojim sjećanjima i perspektivom preživjelog te je odgovarao na pitanja učenika. IMG_0055 Gosp. Manfred Bockelmann, autor izložbe, je također u dva navrata proveo učenike kroz izložbu i objasnio im svoje motive za izradu crteža te mišljenja o holokaustu. Za njega ovaj rad, za koji kaže da “nikada neće biti dovršen”, nije umjetnost nego stvaranje slike osobe koja je živjela kako bi rođaci, suvremeni svjedoci i kasniji naraštaji imali mogućnost da je prepoznaju.

Posebna aktivnost je bila radionica koja je provedena u suradnji s OŠ Glina. U sklopu radionice učenici su se ukratko upoznali s poviješću i zakonima NDH te pročitali svjedočanstva osoba koje su kao djeca bila zatočena u koncentracijskim logorima. IMG_0283 U sklopu radionice, nakon proučavanja svjedočanstava, učenici su “igrali uloge”. Jedni su bili “ispitivači”, a drugi su bili u ulogama osoba čija su svjedočanstva čitali.  Bilo je to dojmljivo iskustvo kojim se dokučila težina i strahota položaja djece, nevinih žrtava Drugog svjetskog rata i holokausta. Radionicu je provela Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću, partner udruge na projektu Edukacijskih jutara, a realizirana je uz podršku Zaklade Anne Lindh, Europske unije te Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva.
Za sve ostale organizirane posjete škola također je osigurano stručno vodstvo.

Kao što se moglo zaključiti iz komentara u knjizi utisaka, izložba je snažno dojmila posjetitelje, a posebno nam je važno da su učenici otišli s boljom perspektivom događaja za vrijeme holokausta i s porukom da naprave sve u njihovoj moći da se takvi događaji više nikada ne ponove. IMG_0206 Izložba se održala pod pokroviteljstvom gradonačelnika Grada Zagreba, g. Milana Bandića. Partneri u organizaciji bili su Studentski centar u Zagrebu te Austrijski kulturni forum Zagreb. Izložba je sufinancirana sredstvima Europske unije.

Signature