Image00001

Intervjuom s Brankom Lustigom, učenici Srednje škole Ban Josip Jelačić iz Zaprešića završavaju snimanje kratkometražnog filma o simbolima mržnje, koji nastaje u sklopu projekta Dvostruki teret, a koji je inspiriran predavanjem Mirka Ilića na prošlogodišnjem Edukacijskom jutru u Zagrebu kojem su mladi Zaprešićani prisustvovali.

Ova srednja škola i Festival tolerancije partneri su u sklopu projekta Dvostruki teret – učenje o nacionalsocijalizmu i holokaustu u Europi, čiji je nositelj Goethe-Institut iz Zagreba. Projekt okuplja znanstvenike, stručnjake iz spomen‐područja, dokumentacijskih centara, muzeja te umjetnike, pedagoge, nastavnike i učenike, s ciljem da se kroz izvannastavne aktivnosti učenicima približe povijesne činjenice te da ih se potakne da uz pomoć umjetnika i mentora ostvare umjetničke projekte vezane uz teme holokausta i nacionalsocijalizma.

Tematika filma vrlo je slična onoj spomenutog predavanja, a riječ je o praćenju pojave neofašističke ikonografije sveprisutne na javnim prostorima. Na filmu će se tako naći snimke ikonografija, intervjui s prolaznicima o njihovom mišljenju o (i uopće poznavanju) ovakvih obilježja, kao i intervju s Brankom Lustigom na ovu tematiku. Film trenutno ulazi u fazu montaže, a njegova se premijera očekuje 19. ožujka u Veszprému u gimnaziji Lovassy‐László, također partneru na projektu.

Time će završiti već dugoročna suradnja na ovom projektu, koji je do sada uključivao zajednička studijska putovanja i seminare u organizaciji Goethe-Instituta, predavanje Branka Lustiga u Zaprešiću, kao i dolazak učenika na Edukacijska jutra te u prostorije Festivala na filmske projekcije.