20147810_6_IMG_543x305

Malo tko je znao da je majstor horora, Alfred Hitchcock, na nagovor svoga prijatelja Sidneya Bersteina, sredinom 1945. napravio film o fašističkim zvjerstvima u logorima smrti, snimljenim kamerama britanskih i sovjetskih vojnika povodom ulaska u njemačke logore smrti. Kada je Hitchcock započeo s pregledavanjem snimki u Pinewood Studiju, od užasa kojeg je tamo vidio tjednima se nije vratio da završi montažu. Nakon što je dokumentarac pod nazivom “Memory of Camps” napokon bio spreman za prikazivanje, film je naišao na novi problem: Amerikanci su pred kraj 1945. smatrali da su Rusi postali veći neprijatelji od Nijemaca pa nisu htjeli širiti antinjemačko raspoloženje, dok su Englezi počeli imati problema sa stvaranjem nove države Izrael, pa nisu htjeli prikazati Židove isključivo kao žrtve fašističkog terora. Tako je film završio pohranjen u londonskom Imperial War Museumu sve dok se premijerno ipak nije prikazao na festivalu u Berlinu 1984. godine, no zbog vrlo loše kvalitete snimki i nekompletnosti film nije privukao nikakvu pozornost.

Ideju da snimi film o filmu, redatelj Andre Singer dobio je nakon što je u Imperial War Musemu nađena i šesta rola Hitchcockova filma. Zahvaljujući novim tehnikama i digitalnim obradama snimaka, na postojećem filmu se uspjelo prepoznati čak šest bivših logoraša koji sada i svjedoče o zvjerstvima u tim logorima. Britanska filmska ekipa bila je ovih dana u Zagrebu s ciljem da se sastanu s Brankom Lustigom, dvostrukim oskarovcem i bivšim logorašem, da mu pokažu restaurirani film i pitaju ga za pojašnjenja i još koji savjet. Branko je mirno i bez riječi promatrao prizore užasa iz nacističkih logora i samo u par navrata zaustavio film da se osvrne na scene kojima je i sam bio svjedok previše puta. Redatelj Singer čudio se mnogobrojnim sjećanjima g. Lustiga, na što mu je g. Lustig odgovorio: “Sjećali biste se i Vi da ste preživjeli što sam ja prošao, to je nemoguće zaboraviti, premda sam tada imao samo 12 godina.”

Napokon, nakon punih 69 godina, remake filma pod nazivom “Night Will Fall” biti će prikazan u cijelosti i to u verziji koju je zamislio sam Alfred Hitchcock, a uz dodatak svjedočenja bivših logoraša i vojnika. Iako je film trebao biti predstavljen britanskoj televiziji tek 2015. godine čime se namjeravala obilježiti 70. godišnjica oslobađanja od Hitlerova fašizma, ovih je dana odlučeno da se prikaže već u veljači 2014. na festivalu u Berlinu, a u znak zahvalnosti g. Lustigu na nesebičnoj pomoći i savjetima pri realizaciji filma, u svibnju 2014. prikazat ćemo ga u sklopu Festivala tolerancije i time biti prvi nakon berlinske premijere koji će publici predstaviti ovo još neviđeno djelo. Branko Lustig osvrnuo se na tu činjenicu te je sa smiješkom rekao: “Tko bi se nadao da će se pod kraj moga života moji životni i profesionalni putovi ispreplesti s Hitchcockovim stvaralaštvom!”