Danas, 14. svibnja od 14 do 19h u Domu HDLU na Trgu žrtava fašizma, 8. Festival tolerancije- JFF Zagreb organizirao je akciju «Street art protiv zaborava».

U želji da se poruka tolerancije proširi što je više moguće među mladima te da se u festivalske aktivnosti uključi suradnja s urbanim supkulturnim grupama, udrugama i organizacijama kojima je ideja prihvaćanja, prava na različitost, umjetnost i obrazovanje u fokusu djelovanja, Festival tolerancije u suradnji sa vodećim imenima hrvatske street art scene organizirao je akciju ne samo u smislu odavanja počasti žrtvama nego i skretanja pažnje da se slično nikada više ne ponovi.

Riječ je o specifičnim umjetničkim intervencijama mlađe generacije street artista koji se pojavljuju pod imenima: Ana, Sretan Bor, Lunar, Pukovnik Kesovija, Miron, Berislav i Stipan koji su na povećanjima crno- bijelih fotografija 7 deportacijskih mjesta u gradu Zagrebu, svaki svojim posebno osmišljenim umjetničkim konceptom ne samo odali počast žrtvama nego i istaknuli važnost memorijskog konteksta mjesta na kojem su se zbili tragični događaji. Po dovršenju današnje akcije, radovi će se moći razgledati od sutra, 15. svibnja 2014. pa sve do kraja trajanja Festivala u Centru Cvjetni na Trg Petra Preradovića.

7 Deportacijskih mjesta:

Zagrebački zbor, sada Studentski centar, francuski paviljon

Ustaški zatvor na Trgu žrtava fašizma, sada studentska poliklinika

Praška, bivša sinagoga

Glavni kolodvor

Zavrtnica, tranzitni logor, barake

Gimnazija Križanićeva, sabirni zatvor prije deportiranja

Stadion Maksimir, danas stadion NK Dinamo

O umjetnicima:

Ana Belošević Rođena 1979., ovan, Ana je diplomirala na ALU 2006. Otada koketira s kiparstvom, slikarstvom, animacijom, ambijentalnom instalacijom i performansom. Radila naslovnice za izdavačku kuću Algoritam. Izlagala na nekoliko samostalnih i grupnih izložbi, ponosna suradnica DD produkcije i omiljena profesorica u obrtničkoj školi.

Sretan Bor Ilustrator i muralist, diplomirao na ALU Zagreb, član HDLU-a. Član žirija za MA degree 2011. na Sint-Lucas Beeldende Kunst u Gentu (Belgija). Od 2006. radi urbane intervencije pod imenom Pas i poslije Sretan Bor. Redovni sudionik festivala u regiji kao što su MUU Zagreb, Sinestezija Herceg Novi i Škver! na Malom Lošinju. Član ex-grupe Art of Asfalt koja je promicala urbanu umjetnost. Izlagao na brojnim izložbama u Hrvatskoj, Sloveniji, BiH, Srbiji, Austriji, Njemačkoj, Italiji, Francuskoj, Nizozemskoj, Turskoj… 5 godina je radio je kao animator za Dječji program HRT-a. Živi i radi na relaciji Beograd (Srbija) – Osijek (Hrvatska). Sretan Bor je Mario Kolarić.

Slaven Lunar Kosanović je umjetnik iz Zagreba, iznikao iz rane hrvatske graffiti scene. Svoje radove slika, izlaže i objavljuje po cijelom svijetu. Posjetio je brojne svjetske gradove uključujući Amsterdam, Atenu, Auckland, Berlin, Hanoi, Lisabon, London, Melbourne, New York, Oslo, Pariz, Saigon, Seul, Sydney i Tokyo. Playboy, Outdoor advertising magazin, Forbes magazin, Nissan i Hope Box su samo neki od Slavenovih klijenata.

Miron Milić Miron je rođen 1980 u Hrvatskoj. Upisao se u Školu primijenjene umjetnosti, a 8 godina kasnije je diplomirao na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Fokusirao se na crtanje i ilustraciju. Do sada je radio kao ilustrator za razne marketinške agencije, knjiške i glazbene izdavače, te časopise u Hrvatskoj i inozemstvu. Jedan je od naših najznačajnijih street artista, a izlagao je u Berlinu, Kijevu, Beču, Zürichu, Madridu, Montpellieru. Neki od Mironovih poznatijih klijenata uključuju i Playboy magazin te Ellesse Sportswear.

Marko Nujić grafički je dizajner iz Zagreba. Rođen je 1980. i crta otkako zna za sebe. Osim što radi kao dizajner i ilustrator, njegov glavni životni interes su grafiti umjetnost i, od nedavno, papir kolaž.

Berislav Šimičić Rođen u Našicama, djeluje u Zagrebu, gdje je 2006 diplomirao na ALU. Bavi se ilustracijom i „street artom“, a iza sebe ima samostalne i grupne izložbe, u Rovinju, Zadru, Velikoj Gorici i Zagrebu.

Stipan Tadić je rođen 1986. godine u Zagrebu. Diplomski studij slikarstva na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu završava 2011. godine u klasi prof. Kauzlarića Atača. Prvi put samostalno izlaže 2009. godine u Galeriji Vladimir Bužančić, Centar za kulturu Remetinec, Zagreb. Od tada je izlagao na brojnim samostalnim i skupnim izložbama u zemlji i inozemstvu. Dobitnik je brojnih nagrada. Od 2010. član je HDLU- a. Živi i radi u Zagrebu.

http://www.jutarnji.hr/www.jutarnji.hr/1191666