U četvrtak 22. 5. u 19:30 u sklopu 8. Festivala tolerancije- JFF Zagreb u prepunom kinu Europa svečano je prikazan film “Schindlerova lista”. Festival tolerancije posvećen je dvadesetoj obljetnici snimanja jednog od najboljih filmskih ostvarenja svih vremena, a ovogodišnji specijalni gost festivala bio je poznati glumac i redatelj Ralph Fiennes koji je svojim dolaskom uveličao svečanu ceremoniju.

Na početku programa predsjednik festivala Branko Lustig pozdravio je publiku i među njima sa posebnim zadovoljstvom prozvao poimence neke od članova hrvatske filmske ekipe koji su zajedno sa njim prije dvadeset godina radili na filmskom setu. Tako je veliki pljesak dobila skripterica filma Schindlerove liste Nada Pinter, kojoj je tom prilikom uručeno cvijeće, šef voznog parka, osiguranje, dvojac catterera (kuhara) i drugi članovi seta.

Po predstavljanju filmske ekipe, predsjedniku festivala Branku Lustigu se potom pridružio uvaženi gost glumac Ralph Fiennes koji je publiku pozdravio na hrvatskom jeziku što je izazvalo gromoglasan pljesak oduševljenja. Ističući da mu je osobita čast što je dobio priliku da kao gost 8. Festivala tolernacije svojim dolaskom u Zagreb uveliča svečanost Schindlerove obljetnice, u opuštenoj atmosferi podijelio je sa prisutnima svoje zadovoljstvo i ponos što i nakon 20 godina ovaj film ne gubi na snazi čineći ga izuzetno sretnim što je imao čast raditi na njemu i ostvariti jednu od svojih najboljih uloga.

Na pitanja koja su mu postavljana iz publike, a koja su se uglavnom koncentrirala na iskustvo uloge Amona Goetha, kojeg je maestralno odigrao u Schindlerovoj listi, Ralph Fiennes je izuzetno strpljivo i opsežno odgovarao, te zajedno sa Brankom Lustigom evocirao i poneku anegdotu koja je primljena u publici sa posebnim oduševljenjem. Po završetku obraćanja Ralpha Fiennesa i Branka Lustiga, publiku su videom porukom pozdravili još i glumac Liam Neeson i Steven Spielberg.

Po dolasku u Zagreb, Ralph Fiennes susreo se na ručku sa gradonačelnikom Grada Zagreba Milanom Bandićem i drugim istaknutim gostima festivala. Gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić tom se prilikom zahvalio glavnom glumcu na dolasku, te je tom prilikom istaknuo da je veliki prijatelj Branka Lustiga. Gradonačelnika je posebno dojmio put u Auschwitz sa Brankom Lustigom i naveo je da je nakon svega proživljenog Branko Lustig veliki čovjek i ono što on radi da je važno za Grad Zagreb.

One thought on “Svečana projekcija dvadeste obljetnice snimanja Schindlerove liste

Comments are closed.