Okrugli stol na temu “Dijalog ipak funkcionira – Kako kulturni i religijski dijalog formira stabilno društvo u Europi”

17. travnja 2015., 17:00- 19:00, Kino Tuškanac

“Nikada prije potreba za međukulturalnim dijalogom nije bila toliko očita. Nedavni događaji u Francuskoj, Danskoj, Belgiji i Ukrajini pokazuju nam kako se diljem Europe širi duboki jaz i nepovjerenje između zajednica i pojedinaca koji žive jedni pored drugih. To može biti religijska, ali i kulturološka podjela, no u veikom broju slučajeva radi se o objema. Uglavnom je posljedica svakodnevnih demografskih promjena s kojima je Europa u posljednje vrijeme suočena, ali ruku na srce, počiva na desetljećima i stoljećima ukorijenjenom nepovjerenju.
Ipak, diljem Europe i ovdje u Hrvatskoj postoje sjajni primjeri situacija u kojima su dijalog i diskusija
ono što je najpotrebnije kako bi se izgradilo međusobno poštovanje, uklanjale prepreke i dozvolio suživot na ovom malom kontinentu kojega nazivamo domom.
Dođite i pridružite se Europskoj mreži kulturnih instituta( EUNIC ) u diskusiji – što funkcionira i kako zajedno možemo graditi stabilno društvo u kojemu se razlike poštuju i cijene.”
Conor Snowden, Eunic Croatia

Moderator okruglog stola je prof. Ivo Banac, profesor povijesti na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu i profesor emeritus na Sveučilištu Yale.

Govornici okruglog stola:

Amina Nanić (Hrvatska) – Islamska gimnazija dr. Ahmed Smajlović, Zagreb

Jakob Finci (Bosna i Hercegovina) – Predsjednik Židovske zajednice u BiH

Profesor Jose Carlos Carvalho (Portugal) – Predavač na Katoličkom portugalskom Sveučilištu Oporto

Dr. Ernst Fürlinger (Austrija) – Ravnatelj Centra za religiju i globalizaciju, Sveučilište Danube-Krems

Profesor Joseph Maïla (Francuska) – Profesor geopolitike, medijacije i međunarodnih odnosa na ESSEC-u, Školi za menadžment, Francuska

PD Mag. Dr. Ernst Fürlinger rođen je 1962. u Linzu (Gornja Austrija). Proučava i podučava religijske studije, a njegova su glavna područja hinduizam, islam i međureligijski dijalog. Objavljivao je i poučavao međureligijski dijalog u Europi i Indiji.

Profesor Jose Carlos Carvalho diplomirao je teologiju na Katoličkom portugalskom Sveučilištu Oporto, a studirao je i na Pontifikacijskom institutu u Rimu. Stručnjak je na području teologije Novog zavjeta i međureligijskog dijaloga.

Amina Nanić rođena je 1987. u Derventi (Bosna i Hercegovina). Diplomirana je pravnica (dipl.iur.), prije je radila u pravnoj tvrtki u Hrvatskoj, a trenutno radi u Islamskoj gimnaziji dr. Ahmeda Smajlovića. Autorica je knjige “Manjine u pravu” te je članica hrvatskog odbora za ljudska prava.

Profesor Joseph Maïla član je tima IRENÉ za medijaciju te professor na ESSEC-u, Školi za menadžement u Francuskoj. Bio je ravnatelj Politike planiranja pri francuskom Ministarstvu za vanjske i europske poslove (Quai d’Orsay) do prosinca 2012., a prije toga voditelj Odjela za religijske poslove. Profesor Maïla je također bivši rektor Katoličkog Sveučilišta u Parizu.

Gospodin Jakob Finci, rođen 1943. na Rabu. Predsjednik Židovske zajednice u BiH, bosanskohercegovački političar i diplomat. 1991. je bio jedan od inicijatora obnove jevrejskog kulturnog, prosvjetnog i humanitarnog društva La benevolencija i prvi njegov potpredsjednik. Kao diplomat obnašao je dužnost veleposlanika Bosne i Hercegovine u Švicarskoj.
Gospodin Finci je jedini predstavnik BiH koji je član Savjetodavnog vijeća OSCE – ODIHR-ove Komisije za slobodu, religiju i vjeru.
Za svoj rad gosp. Finci primio je više odlika, uključujući Veliki križ Ordena časti Savezne Republike Njemačke, francuski orden Legije časti, nagradu ‚Sloboda‘ Međunarodnog mirovnog centra Sarajevo, a 2008. godine primio je međunarodnu nagradu ‚Prva američka sloboda‘.

EUNIC_Croatia_600

EUNIC je mreža kulturnih institute u europskim državama. Misija EUNIC-a promicanje je europskih vrijednosti te doprinošenje kulturnoj raznolikosti unutar, ali i izvan Europske unije kroz suradnju europskih kulturnih instituta u cijelom svijetu. EUNIC za cilj ima proširiti ulogu kulture u Europi te osnažiti dijalog i razmjenu među kulturama kao i održivu suradnju među državama.

http://croatia.eunic-online.eu