Prošlogodišnji 8. Festival tolerancije, uz već poznato bogatu i kvalitetnu filmsku ponudu i edukacijske sadržaje, dobio je i novi program – Festival Market, inovativni festivalski program zamišljen kao prostor komunikacije uglednih domaćih i svjetskih festivala. Koncept Festival Marketa, besplatan i dostupan svima, izvrstan je poligon za razmjenu iskustava filmskih profesionalaca i ljudi iz industrije, razmjenu ideja, koji na jednom mjestu i ‘iz prve ruke’ mogu dobiti informacije o relevantnim temama.
Drugi po redu Festival Market ove godine ugostit će šest festivala – Jameson CineFest – Miskolc International Film Festival, MIX Copenhagen LGBT Film Festival, Kino Otok – Isola Cinema International Film Festival, Cinedays Festival of European Film, Riga International Film Festival 2ANNAS i Filmska revija FRKA čiji će predstavnici predstaviti svoj rad raznim materijalima i prezentacijama kolegama iz industrije i s drugih festivala, kao i široj publici. Kroz diskusije na temu organizacije samih festivala, prijavljivanja na razne natječaje, dobivanju subvencija ili financiranje kroz EU fondove, filmski će djelatnici, pa i svi zainteresirani, dobiti bolji uvid u strukturu i sam proces stvaranja jednog filmskog festivala, profesionalci iz industrije imat će priliku razmijeniti kontakte i ugovoriti suradnju s kolegama s drugih festivala, te progovoriti o potrebama i nedostacima s kojima se susreću prilikom realizacije jednog festivala.
Također, svaki festival predstavit će se zapaženim filmom ili filmovima iz svoje selekcije, koji najbolje objašnjava ideju i program samog festivala, a koji je tematikom blizak porukama tolerancije i dijaloga.
Projekcije filmova, kao i čitav Festival Market, održat će se u četvrtak i petak, 16. i 17. travnja 2015. godine u prostorima Mađarskog instituta (Balassi institut) u ulici Augusta Cesarca 10.

Festival Market svečano će otvoriti gospodin Hrvoje Hribar, predsjednik Hrvatskog audiovizualnog centra.
Ulaz je slobodan.

JAMESON CINEFEST – MISKOLC INTERNATIONAL FILM FESTIVAL

Međunarodni filmski festival u Miskolcu, nekadašnjem industrijskom gradu, danas kulturnom, turističkom i spa središtu Mađarske, osnovan je 2004. godine i vodeći je mađarski međunarodni filmski festival. Uz brojne dodatne programe, izložbe, koncerte, radionice i okrugle stolove, tu je i serija CineClassics koja donosi uvid u bogatu mađarsku filmsku baštinu.

16. 4. 2015., ČETVRTAK, 17:30

BIRTHDAY PRESENT
Guy Lichtenstein, Austrija/Izrael, 2014., 26′
Pogled na razjedinjeno izrealsko društvo, ispričano kroz priču o posljednjoj zajedničkoj noći austrijske turistkinje Clare i izraelskog studenta Tomera u Jeruzalemu, potrazi za pilulom za ‘dan poslije’ i kulturnim preprekama dvaju različitih svjetova.

TRANSIT OF VENUS
Zsanett Milojev, Mađarska, 2013., 14′
Diplomski film mlade redateljice prati nekoliko priča u noći uoči tranzita Venere 2012. godine. Temelji se na kratkoj priči poznate mađarske spisateljice Zsófie Bán.

MAREA / TIDES
Ádám Breier, Kuba, 2013., 16′
Camelia organizira proslavu rođendana svog sina Angela na plaži. Potaknut nestankom svoga oca, Angel bježi, a Camelia se upušta u potragu koja će je suočiti s propasti obitelji.

EAST OF PARIS
Orsi Nagypal, Mađarska, 2013., 14′
1986. je godina u mađarskom selu. Lokalna tvornica dobiva pošiljku stare odjeće sa zabranjenog, ali željenog Zapada. Žene iz sela okupljaju se kako bi okusile djelić glamurozne pariške mode, a osnovne ljudske vrijednosti u potpunosti nestaju zbog pohlepe i želje za posjedovanjem.

RICSI
Gäbor Hörcher, Mađarska, 2014., 15′
Disko klub na selu. Šareni baloni, očajna glazba, puno grljenja i još više alkohola – to je Ricsijev oproštajni tulum! Ne zna se gdje Ricsi odlazi, ali prema autentičnim licima uzvanika možemo iščitati da nisu glumci.

MIX COPENHAGEN LGBT FILM FESTIVAL

Osnovan 1985. godine, najstariji je filmski festival u Danskoj te jedan od najvećih, a ove godine slavi 30. godišnjicu postojanja. Festival u žarište stavlja propitivanje i istraživanje granica seksualnosti, bavi se rodnom debatom te potiče vidljivost LGBTQI+ priča kroz filmove i medije. Festival vode volonteri, a jedan je i od najstarijih filmskih festivala posvećen LGBT tematici.

16. 4. 2015., ČETVRTAK, 20:00

THE WAY HE LOOKS
Daniel Ribeiro, Brazil, 2014., 96′
Leonardo je slijepi tinejdžer u potrazi za nezavišnošću. Njegov svakodnevni život, rutina, odnos s najboljom prijateljicom Giovannom, način na koji gleda na svijet, promijenit će se dolaskom Gabriela. The Way He Looks nastao je prema kratkom filmu I Don’t Want to Go Back Alone.

FILMSKA REVIJA FRKA

Akademija dramske umjetnosti u Zagrebu najveća je hrvatska produkcijska kuća s više desetaka filmova godišnje. Filmska revija FRKA nastala je kako bi se omogućila javna projekcija studentskih filmova, a održava se bijenalno. FRKA je projekt u kojem sudjeluju studenti svih studija Akademije, ali i šira akademska zajednica. Ovogodišnja 11. FRKA održava se od 17. do 19. travnja 2015. godine na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu.

17. 4. 2015., PETAK, 16:30

MESNICA
Lovro Mrđen, Hrvatska, 2015., 6′

2017. godine dogodila se nestašica hrane. Vlasti su uz Crveni Križ i paravojne postrojbe organizirale utočište. Ognjen odlazi u utočište zbog svoje ljubavi, Elizabete koja se tamo nalazi te ju pokušava u neočekivanim okolnostima pronaći…

MANGUP ŠMEKER

Boris vuković Bobi, Hrvatska, 2015., 8′

Film Mangup šmeker napravljen je povodom prve filmske vježbe ‘Potjera’ na studiju filmske i televizijske režije na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Riječ je o filmofilskom uratku koji će se osobito svidjeti ljubiteljima film noira.

DOBRO SAM, VIDIMO SE

Luka Čurčić, Hrvatska, 2015., 15′

Vraćajući se sa sprovoda Dena i Kuzma besciljno šeću svojim rodnim gradom. Uslijed lutanja, slučajno se zateknu pred zgradom na čijem su krovu često pili s pokojnim Tihom s koje se on bacio. Gore ih dočeka upravo on. Ponovni susret prijatelja koji su se međusobno razočarali eskalira novim sukobima.

GENERALKA

Jasna Nanut, Hrvatska, 2015., 11′

Petak navečer u državnoj firmi. Činovnik Mate još uvijek radi u svome uredu a u zgradi je osim njega još samo čistačica Jadranka. Gledajući je kako usisava, Mate se sjeti da bi mu generalno čišćenje dobro došlo i kod kuće. Hoće li Jadranka prihvatiti naizgled bezazlenu ponudu za fuš?

KINO OTOK – ISOLA CINEMA INTERNATIONAL FILM FESTIVAL

Festival Kino Otok – Isola Cinema održava se svake godine od osnutka 2004. u Izoli i Ljubljani u Sloveniji. Glavna ideja festivala je da nijedan film nije cjelovit bez prisustva samog redatelja, odnosno autora te za prioritet ima pozivanje redatelja na projekcije svojih filmova. Takav koncept prepoznat je kao jedinstven te uz pozitivne reakcije publike i struke, festival podržavaju i slovensko Ministarstvo kulture i Slovenski filmski centar, kao i brojni međunarodni partneri koji obogaćuju filmsku ponudu te pridonose značaju festivala na međunarodnoj razini.

17. 4. 2015., PETAK, 17:30

DECISION
Pushpa Rawat, Anupama Srinivasan, Indija, 2012., 56′
Decision je debitantski dokumentarni film redateljice Anupame Srinivasan smješten u predgrađe Delhija koji prati život njezinih prijateljica, ali i nje same, sve mlade i obrazovane žene srednje klase, koje su prečesto ograničene i nemoćne kod donošenja važnih životnih odluka.

CINEDAYS FESTIVAL OF EUROPEAN FILM

Festival europskog filma osnovan je 2001. godine na inicijativu Pedra Almodovara s ciljem veličanja europske kinematografije. Od raznih europskih zemalja u kojima je osnovan, jedino se u Makedoniji održao sve do danas te tijekom deset festivalskih dana prikazuje recentne nagrađene europske filmove i dovodi brojne međunarodne goste. Opsežan program uključuje filmske premijere s gostovanjima redatelja, glumaca i producenata, koncerte, predavanja, radionice i diskusije.

17. 4. 2015., PETAK, 19:00

THE LAST ACT
Dina Duma, Makedonija, 2014., 28′
The Last Act ratna je priča smještena u Makedoniju 1942. godine, ispričana iz dva kuta gledanja. Maria je talijanska glumica koja dolazi u posjet svom ljubavniku, talijanskom fašističkom generalu. Anna čeka svoju ljubav, makedonskog partizana, koji je spletom okolnosti zarobio Mariu te su se našli u zasjedi koja tragično završava.

BALE
Nikola Popovski, Makedonija, 2014., 24′
Bale je priča o ustrajnosti i borbi, potrazi za srećom. Slijepi Bale našao se u situaciji da se mora boriti ne samo sa svojim stanjem, već i s potpunom usamljenosti nakon očeve smrti.

MANGAVA DISCO PUNK
Saša Stanišić, Makedonija, 2012., 15′
Volim disco punk priča je o jedinom disco punk bendu u skopjanskom romskom getu ‘Šutka’. Dok frontmen Elvis neuspješno pokušava osvojiti konobaricu iz lokalnog restorana, otac ga izbacuje iz kuće.

RIGA INTERNATIONAL FILM FESTIVAL 2ANNAS

Festival kratkometražnog i nezavisnog filma i audio-vizualni umjetnički festival, Međunarodni filmski festival u Rigi 2ANNAS, osnovan je 1996. godine s ciljem popularizacije europske i svjetske kinematografije latvijskoj publici. Festival se sastoji od natjecateljskog dijela (međunarodna konkurencija i baltička konkurencija) i posebnih programa, a 2015. godine po prvi puta uvodi i konkurenciju srednjemetražnih filmova.

17. 4. 2015., PETAK, 21:00

RABBITLAND
Ana Nedeljković / Nikola Majdak jr., Srbija, 2013., 7′
Animirani film o Zečjoj zemlji u kojoj žive ružičasti zečevi koji imaju rupe umjesto mozga, izuzetno su sretni, dani su im u potpunosti ispunjeni i svakodnevno glasuju na slobodnim demokratskim izborima u svojoj zemlji, u savršenom svijetu.

THE IMMACULATES
Ronny Trocker, Francuska, 2013., 13′
Dokumentarni film smješten u grad na sjeveru Italije koji prati napete odnose između Roma i mještana, nakon što jedne večeri šesnaestogodišnja djevojka otkrije svome bratu da su je dvojica Roma brutalno silovali.

FOUR DEGREE WATER
Gabriel Studerus, Švicarska, 2013., 9′
Žestoka i burna debata o krivnji i odgovornosti nakon katastrofe broda Costa Concordia. Kroz kaos i emocionalne preokrete univerzalna pitanja postaju važnija od same nesreće.

IT GIRL
Oriol Puig Playà, Španjolska, 2014., 3′
Uništena zbog suprugovih troškova liječenja, Sofia se odlučuje na očajnički potez – postaje egoblogerica.

SUPERVENUS
Frederic Doazan, Francuska, 2013., 2′
Plastični kirurg u stvarnom vremenu kreira novu božicu ljepote.

THE NOISEMAKER
Karolis Kaupinis, Litva, 2014., 15′
Škola u udaljenom provincijskom gradiću čeka delegaciju iz Ministarstva koja donosi novo školsko zvono. Ravnatelj čini sve kako bi prikrio manjak djece zbog kojeg im prijeti zatvaranje škole.