Pregled Edukacijskih jutara 2009. – 2014.

Edukacijska su jutra prvi put organizirana 2009. godine u sklopu 3. Festivala židovskog filma koji je tematski bio posvećen „Djeci stradalnicima u holokaustu i svoj djeci stradalnicima u ratovima“. Sama tema bila je izvrstan poticaj da se djeci progovori o holokaustu na jedan nov način. Kroz film, učenicima blizak medij, omogućavamo im da vizualnim putem dublje i emotivnije spoznaju školsko gradivo i povijest.

Dosadašnji predavači na Edukacijskim jutrima:

Branko Lustig

Predsjednik Festivala tolerancije i slavni filmski producent. Tijekom svoje dugogodišnje karijere dobio je brojne nagrade (uključujući Oscare i nagrade BAFTA-e za filmove „Schindlerova lista“ i „Gladijator“ te jednog Emmyja), kao i priznanja (počasni doktorat Sveučilišta u Zagrebu, počasni građanin grada Osijeka). Producirao je još čitav niz poznatih filmova, kao što su „Američki gangster“, „Pad crnog jastreba“, „Hannibal“, „Mirotvorac“, „Sofijin izbor“. U zadnje vrijeme bavi se ponajprije edukacijom mladih širom Hrvatske, posebno u sklopu Edukacijskih jutara na kojima je predavač posljednjih pet godina.

Andreas Maislinger

Osnivač i ravnatelj austrijske Memorijalne službe žrtava holokausta. Austrijski je povjesničar

i politički znanstvenik, osnivač Braunauških dana suvremene povijesti, član osnivačkog odbora austro-izraelskog društva „Tirol“, bivši profesor na Sveučilištu u Innsbrucku, Sveučilištu u New Orleansu, Humboldtovom sveučilištu u Berlinu i na Židovskom sveučilištu u Jeruzalemu, koji je 2009. godine, zajedno s gospodinom Lustigom, dobio Nagradu za životno postignuće na godišnjoj večeri Muzeja holokausta u Los Angelesu. Godine 2005. dobio je Odlikovanje časti za službu Republici Austriji. Bio je predavač na Edukacijskom jutru 2010. godine.

Frank Stern

Austrijski profesor filma, moderne njemačke povijesti i kulture, direktor Centra za njemačke studije i austro-njemačke studijske programe na Sveučilištu u Beer-Shevi u Izraelu, predavač na Povijesno-umjetničkom fakultetu u Beču, bivši gostujući profesor na sveučilištima Columbia, Georgetown i Berlin te vrhunski autoritet na području judaizma. Autor je brojnih priznatih knjiga, a 2008. godine pokreće Bečki židovski filmski klub. Bio je predavač na Edukacijskom jutru 2011. godine.

Johann Chapoutot

Nagrađivani francuski stručnjak za povijest nacionalsocijalizma te predavač na Sveučilištu Pierre Mendes-France u Grenobleu. Diplomirao je njemački jezik i političke znanosti, a doktorirao povijest, autor je četiri knjige i brojnih znanstvenih članaka te je član Francuskog sveučilišnog instituta. Bio je predavač na Institutu političkih znanosti u Parizu te Sveučilištu Harvard. Za knjigu „Smrt Weimara“ dobio je nagradu Francuske akademije. Danas predaje o zakonima i moralu Trećeg Reicha, okušavajući objasniti kako je nasilje postalo moralni i pravni imperativ ondašnjeg društva. Bio je predavač na Edukacijskom jutru 2012. godine.

Mirko Ilić

Grafički dizajner, ilustrator i predavač. 1995. godine osniva Mirko Ilić Corp. u New Yorku, multidisciplinarni studio specijaliziran za grafički dizajn, 3D animaciju i ilustraciju. Prije dolaska u SAD, Mirko Ilić bio je kreativni direktor brojnih plakata, ovitaka i knjiga u Europi. 1991. godine bio je kreativni direktor međunarodnog izdanja časopisa Time te je postao kreativnim direktorom njujorškog Times Op-Ed časopisa 1992. godine. Poučavao je napredni dizajn na Sveučilištu Cooper Union, a trenutno predaje na School of Visual Arts. U posljednje se vrijeme ističe svojim predavanjem „Simboli mržnje” koje je održao i na Edukacijskim jutrima 2013. i 2014. godine.

Terence Pike

Predstavnik UNHCR-a u Hrvatskoj od 2011. godine. Rodom iz Zimbabvea, nakon šest godina pravničke karijere pridružuje se ovoj organizaciji 1992 godine. Kao službenik UNHCR-a radio je u nekim od najugroženijih izbjegličkih područja na svijetu poput Etiopije, Indonezije, Zambije, Pakistana, Tanzanije, Kenije i Malavija. Sudjeluje kao predavač na zagrebačkom Edukacijskom jutru već četiri godine.

Aleksandar Ajzinberg

Beogradski je arhitekt koji se zbog svog židovskog podrijetla morao skrivati većinu Drugog svjetskog rata. Ajzinbergova ratna priča značajno nalikuje filmu koji je se prikazuje u sklopu programa, a učenicima će održati izlaganje uz pomoć fotografija kojima će predstaviti svoju mladost – od odvođenja njegova oca, preko bijega iz zatvora s majkom i trogodišnjeg skrivanja u planinama Homolja pa sve do izdavanja knjige Pisma Matveju. Za ovu je knjigu 2006. dobio godišnju nagradu Saveza židovskih zajednica u Srbiji, a njegovo je petosatno svjedočanstvo pohranjeno u arhivi Zaklade USC Shoah. Održao je Edukacijsko jutro u Beogradu 2014. godine.

Gradovi u kojima su dosad održana Edukacijska jutra:

Zagreb, Čakovec, Osijek, Zadar, Knin, Velika Gorica, Tuzla, Varaždin, Vukovar, Mečenčani, Rijeka, Šibenik, Novi Marof, Sarajevo, Beograd, Cetinje, Ljubljana, Beč.

                                                                                      

Filmovi dosad prikazani na Edukacijskim jutrima:

Dječak u prugastoj pidžami

Moramo pamtiti

Zvijezde koje nikad neće umrijeti

Unutar Hanina kovčega

Prisustvo ženstvenosti

Recite svojoj djeci

Posljednji let Petra Ginza

Sav život je borba

Optužujem

Vječni Židov

Kolberg

Nadarena djeca

Njegova borba

Trči, dječače, trči