IMG_0260

U sklopu 8. Festivala tolerancije-JFF Zagreb  i programa Edukacijska jutra, Mirko Ilić, svjetski poznati grafički dizajner, ilustrator i predavač održati će  predavanje “Simboli mržnje”, namijenjeno mladima, studentima te učenicima završnih razreda srednjih škola, 19. svibnja u kinu Europa s početkom u 12 sati.

Mirko Ilić održat će multimedijalno predavanje u sklopu kojeg će govoriti o neofašističkoj ikonografiji sveprisutnoj u javnim prostorima na području država bivše Jugoslavije i šire. Predavanje “Simboli mržnje” tematizira lokalni odnosno regionalni problem prešućivanja ili nemara javnosti na opažanje simbola te grafičkog govora mržnje neonacističkih grupacija (skinheadsa, neonacističkih i ekstremnih navijačkih skupina…) koje u posljednje vrijeme jačaju, postaju sve veće i sve nasilnije.

Cilj je otvoreno progovoriti i osvijestiti o problemima koji proizlaze iz ekstremizma, rasizma i stigmatizacije drugih, a kojima hrvatsko društvo itekako svjedoči. Povijest ekstremizma predstavlja vrlo učinkovito područje za preispitivanje osnovnih moralnih pitanja. Kroz proučavanje grupa koja šire mržnju, ujedno se ukazuje na vrijednost potrebe za njegovanjem i zaštitom demokratskih vrijednosti. Na predavanju će se ukazati na brojne simbole koje susrećemo u svakodnevnom životu (na ulici, koncertima, stadionima), a čijeg značenja zapravo nismo ni svjesni.  Mirko Ilić, svjetski poznati grafički dizajner, ilustrator i predavač koji je u svojoj bogatoj karijeri bio kreativni direktor međunarodnog izdanja magazina Time te njujorškog Times Op-Ed časopisa. Danas ima svoj multidisciplinarni studio specijaliziran za grafički dizajn, predaje na School of Visual Arts te iza sebe ima i nekoliko knjiga.

Ovim predavanjem, Mirko Ilić već je gostovao na prošlogodišnjem izdanju Festivala, a zbog sjajnih reakcija prisutnih, kao i brojnih upita za njegovim ponavljanjem, “Simboli mržnje” održat će se i ove godine.

U pet godina postojanja Edukacijskih jutra, na njima je sudjelovalo skoro 10.000 studenata i učenika. Ponosni smo na već tradicionalnu potporu Grada Zagreba te preporuku Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta. Dosadašnja iskustva potvrđuju iznimnu zainteresiranost te veoma pozitivne dojmove posjetitelja.

Ulaz je slobodan. Zbog ograničenog broja mjesta, molimo da se prijavite do 14. svibnja.  

Za prijave i sve informacije obratite se na:

Luka Rinčić

e-mail: Luka.rincic@jff-zagreb.hr

tel: 01/ 4813 658

mob: 091/ 4813 667

web stranice: http://arhiva2015.festivaloftolerance.com/edukacijska-jutra/opcenito/