ZIN_8559

Zaključen je natječaj za esej o toleranciji i/ili holokaustu u organizaciji Udruge Festival suvremenog židovskog filma Zagreb. Riječ je o pilot-projektu kojim je Udruga izravno pozvala škole koje su sudjelovale na Edukacijskom jutru održanom 14. travnja 2015. godine u Zagrebu s namjerom da taj program njihovim učenicima ne bude samo jednokratno iskustvo, već da i naknadno razmisle o porukama koje su na njemu čuli te da se kreativno izraze, potičući ih time da se dodatno educiraju o ovim temama.

Natječaj je bio otvoren od 13. svibnja do 7. lipnja 2015. godine. Jedna škola mogla je poslati maksimalno tri rada svojih učenika.

O pobjedniku natječaja odlučivao je žiri u sastavu Branko Lustig (predsjednik Festivala tolerancije), Nataša Popović (direktorica Festivala tolerancije), Luka Rinčić (voditelj obrazovnog programa) i Iva Grahor (koordinatorica projekata). Najboljim radom proglašen je esej učenice iz Osnovne škole Luka Sesvete pod nazivom “Toliko važna tolerancija!”.

Pobjednica natječaja dobit će artikle Festivala tolerancije (majicu, šešir, torbu, bedž, mapu, olovku, blok) i njezin će rad biti objavljen u knjižici Edukacijskih jutara, dok će OŠ Luka biti nagrađena s opremom po izboru u vrijednosti od 2.000,00 kn.

Zbog velike kvalitete pristiglih radova, žiri je odlučio uvesti nagrade i za drugo i treće mjesto. Drugo mjesto osvojio je esej “O toleranciji” učenice iz Osnovne škole Gračani, a treću nagradu zaslužio je esej pod nazivom “Prijateljska lopta”, također iz Osnovne škole Gračani. Autori ova dva eseja također će biti nagrađeni prigodnim festivalskim artiklima.

Zahvaljujemo se svima koji su sudjelovali na natječaju, sa zadovoljstvom ističemo da smo zaprimili veliki broj iznimnih radova te napominjemo kako će se sljedeće godine natječaj proširiti na učenike koji će prisustvovati Edukacijskim jutrima u čak pet različitih gradova.