DSCF0127

Predstavljen program 9. Festivala tolerancije – JFF Zagreb

12.-18. travnja 2015. u kinu Europa i Tuškanac

 

U četvrtak, 2. travnja 2015. u hotelu Sheraton održana je press konferencija 9. Festivala tolerancije – JFF Zagreb na kojoj su program predstavili predsjednik festivala Branko Lustig i direktorica Nataša Popović.
Prije izlaganja programa prikazan je film o Festivalu tolerancije koji skreće pažnju na svakodnevne dokaze netolerantnosti i nepravde u našem, hrvatskom društvu i podsjeća na misiju Festivala da vlastitim naporima i akcijama utječemo na stvaranje boljeg društva na temeljima znanja i empatije kao vječnim vrijednostima.

Ovogodišnji program 9. Festivala tolerancije – JFF Zagreb obilježit će dva povijesna jubileja; 70 godina od oslobođenja Auschwitza i 20 godina od genocida u Srebrenici.
Sarajevski umjetnik Tarik Samarah Zagrepčane će podsjetiti na Srebrenicu svojim projektom ’1945 – 1995 – 2015′, nazvanim po godinama oslobođenja Auschwitza te gencoidu počinjenom u Srebrenici, predstavljenim putem plakata za vanjsko oglašavanje na mnogobrojnim lokacijama u Zagrebu, od danas do 18.travnja.

Predsjednik festivala g. Branko Lustig istaknuo je prvu festivalsku retrospektivu i to slavnog mađarskog oskarovca i redatelja Istvana Szabe koji dolazi u Zagreb kao počasni gost Festivala 18.4. na projekciju svog filma „Životna odluka“ („Taking Sides“). Tijekom festivalskog tjedna bit će prikazana još 2 filma Istvana Szabe i to „Vrata“ (“The Door”); igrani film koji majstorski oslikava odnos dvije žene na različitim društvenim polovima s neponovljivom Helen Mirren u glavnoj ulozi, te film “Mephisto” koji je 1981. dobio Oscara za najbolji strani film.
Kroz sedam festivalskih dana bit će prikazano više od 80 igranih, dokumentarnih i animiranih filmova, a svečano otvorenje Festivala 12.4. u 19 sati u kinu Europa (samo za uzvanike i novinare) započet će prikazivanjem hrvatskog kratkometražnog animiranog filma „Wiener Blut“ Zlatka Boureka, te filmom „Walesa: čovjek nade“ („Men of Hope“) kojim je režiser Andrzej Wajda prikazao život Lech Walese.

Osim glavnog filmskog programa, direktorica festivala Nataša Popović također je predstavila i bogati cjelomjesečni kulturni program koji započinje otvaranjem čak dvije izložbe u Gliptoteci HAZU dana 10. travnja; fotografska izložba ‘Prince Soniyiki – Integracija azilanta u hrvatsko društvo’, organizirana u suradnji s UNHCR-om te foto natječaj “Susreti kultura”, organiziran u suradnji s Austrijskim kulturnim forumom. Izložba Donate Pizzi „Intolerance Zero“ otvara se u Talijanskom institutu za kulturu 11. travnja u 19 sati.

Festival u suradnji s EUNIC-om organizira 17. travnja od 17 do 19 sati Okrugli stol na temu “Dijalog ipak funkcionira – kako kulturni i religijski dijalog formira stabilno društvo u Europi”.
O ovoj aktualno i važnoj temi diskutirati će međunarodni govornici; gosp. Mevludi Arslani (Hrvatska), gosp. Jakob Finci (Bosna i Hercegovina), prof. Jose Carlos Carvalho (Portugal), dr. Ernst Fürlinger (Austrija) i prof. Joseph Maïla (Francuska).

Prošlogodišnji festivalski novitet „Festival Market“, inovativni festivalski program zamišljen kao prostor okupljanja i komunikacije uglednih europskih i svjetskih filmskih festivala, ove godine ugostit će šest festivala – Jameson CineFest, MIX Copenhagen, Kino Otok – Isola Cinema, Cinedays, 2ANNAS i Filmsku reviju FRKA čiji će predstavnici raznim materijalima i prezentacijama kolegama iz industrije i s drugih festivala, kao i široj publici predstaviti svoj rad. Projekcije filmova, kao i čitav Festival Market, održat će se u četvrtak i petak, 16. i 17. travnja 2015. godine u prostorima Mađarskog instituta (Balassi institut) u ulici Augusta Cesarca 10. Festival Market svečano će otvoriti gospodin Hrvoje Hribar, predsjednik Hrvatskog audiovizualnog centra.

Svake godine Festival donosi nove sadržaje, pa tako i ove godine 9. Festival tolerancije obogaćuje svoj program diskusijama. Otvorenim pristupom u druženju i komunikaciji s publikom, uz vrhunske goste iz domaćeg, regionalnog, kulturnog i društvenog života, nakon odgledane projekcije otvaramo platformu za javnu diskusiju i potičemo vas na uključivanje, promjenu paradigme, otvorenost oka, uha i uma za sve ono različito oko nas.
Teme ovogodišnjih diskusija:
13.4. pon, 18:00 film; 19:00 (Kino Tuškanac): Balkanizacija: sustavno stvaranje slabih državica
14.4. uto, 18:00 film; 19:00 (Kino Tuškanac): Identitet, kultura i nasljeđe: posljednja smetnja kapitala
15.4. sri, 17:30 film; 18:45 (Kino Europa): Izraelsko – palestinski odnos: suživot DA ili NE
15.4. sri, 20:00 film; 22:00 (Kino Tuškanac): Integracija Roma: dvosmjerna ulica
16.4. čet, 17:30 film; 18:45 (Kino Europa): Fenomen sapunica: tiha ženska revolucija
18.4. sub, 16:00 film; 18:00 (Kino Tuškanac): Čovjek današnjice: zvijer ili obnavljač

Kvaliteta glazbenog sadržaja 9. Festivala po redu ne zaostaje za predhodnim. Glazbeni program počinje u srijedu s mađarskim Bogdan Norbert triom koji će nastupiti na prekrasnoj terasi Swanky bara, nastavlja se multimedijalnim performasom ‘Ye Shanghai’ poznatog talijanskog vizualnog umjetnika Roberto Paci Dalò u velikog dvorani kina Europa, dok će festival zatvoriti energični münchenski bass duo Schlachthofbronx uz pomoć Whateverest DJ-eva, CFSN-ovog phillipea i bečkih veseljaka Kibbutz Klub u klubu “Klub”.

Svi filmski programi, radionice i izložbe su besplatne, a samo se ulaz na koncerte plaća.

DSCF0156