branko na edukaciji

Programima u Rijeci, Kninu i Zadru kreće prvi dio turneje Edukacijskih jutara, koja se već petu godinu za redom organizira po gradovima širom Republike Hrvatske.

Program, namijenjen učenicima sedmih i osmih razreda osnovnih škola i prvih razreda srednjih škola, obuhvaća projekciju filma Dječak u prugastoj pidžami te predavanje gosp. Branka Lustiga, predsjednika Festivala, dvostrukog dobitnika nagrade Oscar za filmove Schindlerova lista i Gladijator te čovjeka koji je preživio holokaust, nakon čega je predviđena diskusija s učenicima.

Dječak u prugastoj pidžami dugometražni je igrani film u trajanju od 94 minute britanske produkcije čija je radnja smještena u vrijeme Drugoga svjetskog rata i ispričana iz perspektive osmogodišnjeg dječaka Brune. Bruno je sin zapovjednika u koncentracijskom logoru, a njegovo zabranjeno prijateljstvo sa židovskim dječakom s druge strane logorske žice imat će neočekivane posljedice. Film je dobitnik nagrada British Independent Film Awards i CinEuphoria Awards te nagrade publike na Chicago International Film Festivalu. Film je režirao Mark Herman, a snimljen je prema istoimenom romanu koji je prodan u više od 6 milijuna primjeraka.

Nakon filma, Branko Lustig će učenicima održati predavanje o vlastitom iskustvu iz koncentracijskih logora nacističkog režima te iz bogatog životnog iskustva izdvojiti poruku potrebe za oprostom i ljubavlju prema bližnjem te uvažavanjem svakog pojedinca.

Program će se održati 24. rujna u Rijeci, Art-kino Croatia, 25. rujna u Kninu, Dom HV Kralj Zvonimir te 26. rujna u Zadru, Kazalište lutaka, svugdje s početkom u 12 sati.

Edukacijska jutra organizirana su u suradnji s Art-kinom Croatia, Gradom Kninom te Gradom Zadrom, uz podršku IHRA-e te Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, a ulaz na sve programe je slobodan.