rsz_img_0219

Prvi dio jubilarne pete turneje Edukacijskih jutara održao se od 24. do 26. rujna. Gradovi u kojima smo organizirali ovaj program bili su Rijeka, Knin i Zadar.

Film koji se prikazuje u sklopu ovogodišnje turneje je Dječak u prugastoj pidžami, dugometražno ostvarenje američko-britanske produkcije čija je radnja smještena u vrijeme Drugoga svjetskog rata i ispričana iz perspektive osmogodišnjeg dječaka Brune.

Najznačajniji dio programa, namijenjenog učenicima u dobi od 13 do 15 godina, i ovaj je put bilo predavanje Branka Lustiga, koji je, nadovezujući se na film, učenicima ispričao o svojim iskustvima iz koncentracijskih logora, pozivajući ih na razvoj tolerancije i prihvaćanje različitosti u modernom društvu.

Škole su se i ovaj put odazvale u velikom broju, tako da su dvorane riječkog Art-kina Croatia, kninskog Doma HV-a te zadarskog Kazališta lutaka bile popunjene gotovo do posljednjeg mjesta, što znači da je na ova tri programa prisustvovalo sveukupno 860 mladih.

Učenici su izvrsnim ocjenama nagradili film i predavanje (najniža prosječna ocjena filma bila je 4.64, a predavanja 4.69), a posebno su dojmljivi bili komentari učenika na evaluacijskim listićima. Donosimo neke od komentara:

Priča koja mijenja pogled na svijet. (OŠ Kantrida)

Film je bio jedan od najtužnijih i najdirljivijih koje sam gledala. Pamtit ću ga uvijek kao i rečenice koje je rekao Branko. (OŠ Škurinje)

Vrlo tužan film. Ne bi htio da se nikome to dogodi. (OŠ Krune Krstića)

Poučno, zanimljivo, rasplakala sam se. (OŠ Nikola Tesla)

Program za svaku pohvalu, vrlo dirljivo i poučno za mladež. Poruke lijepo izrečene od gospodina Lustiga. (prof. iz OŠ San Nicolo)

Program je organiziran u suradnji s Art-kinom Croatia, Gradom Kninom te Gradom Zadrom, a uz podršku Grada Zagreba, International Holocaust Remembrance Alliancea te Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta.

Drugi dio turneje održat će se u studenom. Potvrđeno je održavanje programa u Sisku, a preostala dva grada definirat će se u bližoj budućnosti.