foto Srđan Kovačević; Goethe Institut

Preko 130 učenika, nastavnika i partnera međunarodnog projekta „Dvostruki teret – učenje o nacionalsocijalizmu i holokaustu u Europi“ okupilo se na završnom događaju – ljetnoj školi koja je održana krajem lipnja u Jasenovcu i Novom Vinodolskom. Projekt je inicirao Goethe-Institut Kroatien, a proveden je uz pomoć europskog fonda „Europa za građane – Aktivno europsko sjećanje“.

Ljetna škola započela je posjetom spomen-području Jasenovac gdje je organizirano vodstvo i razgovor s učenicima. U Novom Vinodolskom predstavljeni su radovi učenika srednjih škola iz Beograda, Sarajeva, Veszpréma, Koprivnice i Zaprešića koji su godinu i pol radili na projektu zajedno s profesorima, umjetnicima i stručnjacima iz područja nacionalsocijalizma i holokausta. Za učenike, ovo je bio prvi susret s vršnjacima iz susjednih zemalja, prilika da se upoznaju i razmijene iskustva rada na povijesnoj temi kroz različite umjetničke formate.

Svaka se škola prezentirala u drugom mediju ostvarenom u suradnji s mnogobrojnim lokalnim partnerima, stručnjacima i umjetnicima. Prikazana su dva dokumentarna filma koja su radili učenici iz Zaprešića i Veszpréma, kazališna predstava učenika iz Beograda, muzejska izložba učenika iz Sarajeva i umjetničko-edukativna intervencija u javnom prostoru učenika iz Koprivnice. Osim večernjih prezentacija, organizirane su radionice teambuildinga i „Laboratorija misli“ u sklopu kojih su se učenici odmakli od povijesnih tema i diskutirali o budućnosti Europe. Na kraju su radionica formulirali „Apel za Europu“ sa zahtjevima za više obrazovanja, transparentnosti i sigurnosti, manje korupcije i više solidarnosti.

Paralelno s radionicama za učenike, profesori i partneri analizirali su i evaluirali rad na projektu. „Dvostruki teret“ je pokušao na pitanja iz prošlosti, sadašnjosti i budućnosti odgovoriti iz više perspektiva, potaknuti aktivno promišljanje i jačanje svijesti o zajedništvu, uključiti učenike u sve faze rada, od istraživanja preko kreativnog rada s umjetnicima i stručnjacima do prezentacije u vlastitom gradu, a na kraju i na ljetnoj školi u Novom Vinodolskom. Koliko rad na projektu utječe na percepciju sadašnjosti, jesu li se kroz projekt promijenili neki stavovi, kolika je važnost izvannastavnog obrazovanja i uključivanje posjeta spomen-područja u nastavu povijesti te najosjetljivije pitanje – na koji način smo spremni govoriti o ratu devedesetih? Zanimljivo je da su upravo učenici u anketi zatražili da se budući projekti bave time, a većina nastavnika smatra da za to još nije vrijeme.

Udruga Festival suvremenog židovskog filma bila je jedan od partnera projekta te je od ožujka 2014. sudjelovala na nizu aktivnosti: od panel diskusija, preko studijskog putovanja u Buchenwald do suradnje sa Srednjom školom „Ban Josip Jelačić“ na izradi njihovog kratkometražnog filma (u tu svrhu Branko Lustig održao je predavanje u njihovoj školi, dao je intervju u Goethe-Institutu koji se iskoristio za film, učenici ove škole sudjelovali su na Edukacijskim jutrima u Zagrebu i Ljubljani, gdje je snimano i predavanje Mirka Ilića…).

Više informacija na:
www.goethe.de/dvostrukiteret