rsz_20140620_125224

Festival tolerancije, kao partner Goethe-Instituta, a u sklopu projekta “Dvostruki teret – učenje o nacionalsocijalizmu i holokaustu u Europi”, sudjelovao je na studijskom putovanju na spomen-područje Buchenwald i u Weimar. U četiri dana trajanja programa, od 19. do 22. lipnja, organizator, partneri i profesori škola koje sudjeluju na projektu, uz stručno vodstvo posjetili su najznačajnije lokacije spomen-područja, naučili nove pedagoške metode prenošenja znanja, posjetili brojne izložbe i sudjelovali na radionicama i u raspravama.

Projekt “Dvostruki teret” započeo je u travnju 2014. godine, a uključuje sudionike iz Bosne i Hercegovine, Njemačke, Hrvatske, Srbije i Mađarske. Kroz projekt, stručnjaci iz znanosti, pedagozi, učitelji i mladi će putem posjeta spomen-područjima, arhivama i muzejima na licu mjesta istraživati konkretne povijesne priče te uz podršku umjetnika i kulturnih pedagoga ostvarivati umjetničke projekte. Studijsko putovanje u Weimar/Buchenwald poslužilo je za razmatranje i iskušavanje participativnih i refleksivnih metoda u prenošenju znanja o povijesti holokausta i nacionalsocijalizma.

Spomen-područje Buchenwald pripada zakladi Spomen-područja Buchenwald i Mittelbau-Dora, koju su u jednakim omjerima financirale Savezna Republika Njemačka i Slobodna država Tiringija. To je mjesto danas ujedno groblje, dokaz zločina, za žrtve i njihove bližnje mjesto žalosti i sjećanja, muzej suvremene povijesti te mjesto izvanškolskog povijesno-političkog obrazovanja za mlade i odrasle.

Festival tolerancije, kao partner Goethe-Instituta, na ovom projektu surađuje sa srednjom školom Ban Josip Jelačić iz Zaprešića i Gimnazijom Lovassy László iz Veszpréma na snimanju kratkometražnih filmova na temu nacionalsocijalizma.