U cilju simboličnog obilježavanja 7. mjesta u gradu Zagrebu s kojih su se dešavale deportacije nevinih žrtava, 8. Festival tolerancije  14. svibnja 2014. organizira akciju street artista pod nazivom „Ulična umjetnost protiv zaborava“ koja osim što ima za cilj odati počast nevinim žrtvama, želi potaknuti mlađu dobnu skupinu na aktivno sudjelovanje i pokretanje promjena da se nešto slično nikada više ne dogodi.

Smatrajući javni prostor izvrsnom platformom za komunikaciju kroz umjetnost s građanima te sa željom da se u aktivnosti Festivala tolerancije uključi suradnja s urbanim supkulturnim grupama, udrugama i organizacijama kojima je ideja prihvaćanja, prava na različitost, umjetnost i obrazovanje u fokusu djelovanja, potreba da se skrene pažnja na grafite i natpise koji se svakodnevno pojavljuju na ulici, sportskim stadionima i sličnim lokacijama, Festival je prepoznao priliku kako bi ukazao građanima na neprihvatljive poruke koje promiču mržnju, netoleranciju i fašizam.

Komunicirajući s javnošću putem ulične umjetnosti, street arta, želja nam je prenijeti koliko je tragičan holokaust bio i koliko je života djece, žena, staraca, Roma, homoseksualaca, Židova i drugih nevinih žrtava uzeo s posebnim naglaskom na žrtve u Zagrebu. U suradnji s mladim hrvatskim umjetnicima organizirali smo urbanu intervenciju na fotografijama mjesta koja imaju posebno značenje. Mjesta deportacija, uništavanja, zatočenja… Svojim radovima, Ana, Sretan Bor, Lunar, Pukovnik Kesovija, Miron, Berislav i Stipan odat će počast sjenama naših sugrađana.

Izložbu možete pogledati:

14. svibnja 2014., srijeda, 14 h, Dom HDLU (Džamija), Trg žrtava fašizma 16

Od 15. svibnja 2014.  u Centru Cvjetni, Trg Petra Preradovića 6, Zagreb

Autori: 

Ana Belošević je rođena 1979., ovan, Ana je diplomirala na ALU 2006. Otada koketira s kiparstvom, slikarstvom, animacijom, ambijentalnom instalacijom i performansom. Radila naslovnice za izdavačku kuću Algoritam. Izlagala na nekoliko samostalnih i grupnih izložbi, ponosna suradnica DD produkcije i omiljena profesorica u obrtničkoj školi.

Sretan Bor je ilustrator i muralist, diplomirao na ALU Zagreb, član HDLU-a. Član žirija za MA degree 2011. na Sint-Lucas Beeldende Kunst u Gentu (Belgija). Od 2006. radi urbane intervencije pod imenom Pas i poslije Sretan Bor. Redovni sudionik festivala u regiji kao što su MUU Zagreb, Sinestezija Herceg Novi i Škver! na Malom Lošinju. Član ex-grupe Art of Asfalt koja je promicala urbanu umjetnost. Izlagao na brojnim izložbama u Hrvatskoj, Sloveniji, BiH, Srbiji, Austriji, Njemačkoj, Italiji, Francuskoj, Nizozemskoj, Turskoj… 5 godina je radio je kao animator za Dječji program HRT-a. Živi i radi na relaciji Beograd (Srbija) – Osijek (Hrvatska). Sretan Bor je Mario Kolarić.

Slaven Lunar Kosanović je umjetnik iz Zagreba, iznikao iz rane hrvatske graffiti scene. Svoje radove slika, izlaže i objavljuje po cijelom svijetu. Posjetio je brojne svjetske gradove uključujući Amsterdam, Atenu, Auckland, Berlin, Hanoi, Lisabon, London, Melbourne, New York, Oslo, Pariz, Saigon, Seul, Sydney i Tokyo. Playboy, Outdoor advertising magazin, Forbes magazin, Nissan i Hope Box su samo neki od Slavenovih klijenata.

Miron Milić Miron je rođen 1980 u Hrvatskoj. Upisao se u Školu primijenjene umjetnosti, a 8 godina kasnije je diplomirao na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Fokusirao se na crtanje i ilustraciju. Do sada je radio kao ilustrator za razne marketinške agencije, knjiške i glazbene izdavače, te časopise u Hrvatskoj i inozemstvu. Jedan je od naših najznačajnijih street artista, a izlagao je u Berlinu, Kijevu, Beču, Zürichu, Madridu, Montpellieru. Neki od Mironovih poznatijih klijenata uključuju i Playboy magazin te Ellesse Sportswear.

Marko Nujić Marko Nujić grafički je dizajner iz Zagreba. Rođen je 1980. i crta otkako zna za sebe. Osim što radi kao dizajner i ilustrator, njegov glavni životni interes su grafiti umjetnost i, od nedavno, papir kolaž.

Berislav Šimičić je rođen u Našicama, djeluje u Zagrebu, gdje je 2006 diplomirao na ALU. Bavi se ilustracijom i „street artom“, a iza sebe ima samostalne i grupne izložbe, u Rovinju, Zadru, Velikoj Gorici i Zagrebu.

Stipan Tadić je rođen 1986. godine u Zagrebu. Diplomski studij slikarstva na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu završava 2011. godine u klasi prof. Kauzlarića Atača. Prvi put samostalno izlaže 2009. godine u Galeriji Vladimir Bužančić, Centar za kulturu Remetinec, Zagreb. Od tada je izlagao na brojnim samostalnim i skupnim izložbama u zemlji i inozemstvu. Dobitnik je brojnih nagrada. Od 2010. član je HDLU- a. Živi i radi u Zagrebu.

Zahvaljujemo: HDLU, Gaelli Gottwald i Tei Hatadi