rsz_img_0431

Udruga Festival suvremenog židovskog filma, zajedno s partnerima Mini teatrom iz Ljubljane te NVO 35mm iz Podgorice, dobila je za projekt Festivala tolerancije sredstva Europske unije u sklopu programa Europa za građane, aktivnost Europsko sjećanje. Ovim će programom do travnja 2016. godine biti obuhvaćen čitav niz aktivnosti, poput filmskih projekcija, izložbi, diskusija, edukacija za mlade te konferencija, i to na području Republike Hrvatske, Slovenije i Crne Gore.

Projekt započinje panel diskusijom koja se u suradnji s Mini teatrom i Židovskim kulturnim centrom Ljubljana organizira povodom i na temu 70-godišnjice završetka Drugog svjetskog rata. Diskusija će se održati 2. rujna u ljubljanskom Mini teatru, odmah nakon prigodne lutkarske predstave “Juraj i tri razbojnika” koja započinje u 10 sati. Moderatorica će biti ugledna slovenska novinarka Ksenija Horvat, a na diskusiji će sudjelovati dr. Jože Pirjevec, povjesničar iz Trsta, jedan od najznačajnijih diplomatskih povjesničara zapadnog Balkana, član slovenske Akademije znanosti i umjetnosti te autor brojnih knjiga, dr. Blaž Vurnik, slovenski povjesničar i nositelj projekta Skrivena djeca, mag. Monika Kokalj Kočevar, povjesničarka, savjetnica u Muzeju novije slovenske povijesti i članica međunarodnog odbora za Mauthausen, prof. dr. sc. Tihomir Cipek, profesor na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu te Branko Lustig, predsjednik Festivala tolerancije i preživjeli holokausta.

Ovaj je događaj uvod u bogat program koji će se početkom 2016. godine održati u sklopu Festivala tolerancije Ljubljana, o čemu ćete u bližoj budućnosti moći saznati više na našim stranicama.

eacea_2015_00550000_hr