ana_frank_isp

Prije samog službenog otvaranja devetog po redu Festivala tolerancije, građani su u prilici vidjeti čak nekoliko izložbi koje su organizirane kao dio programa Festivala.

Od 2. travnja na raznim frekventnim lokacijama u gradu Zagrebu, stajalištima javnog prijevoza, u city lightovima, možete primijetiti crno-bijele fotografije ’1945-1995-2015′ umjetnika Tarika Samaraha, čime obilježava 70 godina od oslobođenja Auschwitza i 20 godina od genocida u Srebrenici. Je li nas povijest ičemu naučila?

Od petka 10. travnja u Gliptoteci HAZU možete pogledati čak dvije fotografske izložbe – foto-esej ‘Prince Soniyiki – integracija azilanta u hrvatsko društvo’ i ‘Susreti kultura’, izložba fotografija s foto natječaja.

Od subote 11. travnja u Talijanskom institutu za kulturu u Zagrebu talijanska fotografkinja Donata Pizzi predstavlja seriju fotografija na temu netolerancije u današnjem svijetu na izložbi ‘Intolerance Zero’.

U nedjelju 12. travnja službeno se otvara 9. Festival tolerancije – JFF Zagreb, projekcijama filmova za uzvanike u kinu Europa, film ‘Bečka krv’ naših autora Zlatka Boureka i Pavla Štaltera i ‘Walesa: Čovjek nade’ oskarovca Andrzeja Wajde.

U kinu Tuškanac s programom krećemo već od 17 sati, projekcijama otvorenima za javnost, i naravno besplatnima.

01_ALIVE INSIDE_Photo Courtesy of BOND360Program započinje višestruko nagrađivanim dokumentarnim filmom ‘Živi iznutra’, emotivnom pričom o utjecaju glazbe na sjećanje.
(Nagrada publike, US Documentary-Sundance Film Festival, 2014.; Najbolji dokumentarni film, Boston Film Festival 2014.; Najbolji dokumentarni film, Fort Myers Beach Film Festival 2014., da nabrojimo samo neke od nagrada).

U 18:45h slijedi još jedan nagrađivani film, ‘Njezino ime je Lotte’ o prijateljstvu koje može pobijediti sve prepreke, čak i teror i smrt, a inspiriran je djetinjstvom Charlotte Knobloch, potpredsjednice Svjetskog židovskog kongresa.

Nakon toga slijedi film ‘Colette‘, nastao prema romanu Arnošta Lustiga, jednog od najpoznatijih svjetskih književnika našeg vremena. Priča je to o snazi ljubavi i odlučnosti mladih ljubavnika da prežive u najtežim trenucima, u koncentracijskom logoru u Auschwitzu. Redatelj i scenarist filma, Milan Cieslar, gost je Festivala te će publika imati priliku porazgovarati s njim.

COLETTE VINARICE 0002

Program prvog dana Festivala zaključujemo film ‘Zvuk mučenja, s početkom u 21:15 h. Priča je to o snažnoj ženi, švedsko-eritrejskoj radijskoj voditeljici Meron Estefanos koja iz Stockholma vodi radijske emisije o otmicama Eritrejaca koje se odvijaju na poluotoku Sinaju, i koju će put odvesti na Sinaj.

Više o filmovima, kao i cjelokupnom programu saznajte na našem webu, a možete nas pratiti i na Facebooku, www.facebook.com/ZgJewishFilmFestival i na Instagramu, instagram.com/festivaloftolerance/

Veselimo se druženju!