U utorak 20.5. prikazati će se čak deset filmova!

 

Prvi film na programu u utorak je Gradeći Babilon koji počinje u 16:00 u Kinu Europa.

Gradeći Babilon prati priču Sharifa El-Gamala, utemeljitelja projekta gradnje džamije kod Ground Zeroa na Manhattanu. Film u potpunosti razotkriva Sharifov privatni i poslovni život i njegovu dvogodišnju borbu oživljavanja projekta gradnje kontroverznog muslimanskog centra dva bloka od Ground Zeroa.

 

Sljedeći film na programu je Holokaust – je li to ljepilo za tapete koji je na programu u 16:30 u Kinu Tuškanac.

JFF_8_programska_knjizica_Page_25_Image_0001

Sestre Karatygin su uspjele u onome o čemu mnogi mladi ljudi samo sanjaju – postale su slavne. Upravo su zato sudjelovale u programu “The Utterly Stunning” na MUZ-TV-u. Ovaj se kviz obično ne bavi temama iz školskih testova, međutim djevojke su upitali što znači riječ “holokaust”. Odgovorile su da je to nekakvo ljepilo za tapete.

 

U 16:30 u Kinu Tuškanac na programu je Tko se boji velikog crnog vuka?

JFF_8_programska_knjizica_Page_40_Image_0002

Godina je 1944., negdje u okupiranoj središnoj Europi. Priča o multikulturalnom trokutu između malog pastira i dva časnika suparničke strane u ovoj emotivnoj alpskoj priči dvije melodije, a jedne fućkaljke.

 

U Kinu Europa u 17:30 će se prikazivati film Skokie: Zauzet, ali ne i osvojen.

„Skokie: Zauzet, ali ne i osvojen“ ispituje ljude i pitanja vezana uz pokušaj neo-nacističkog marša u Skokieu kasnih 70-tih. Film čine opsežne arhivske snimke i novi intervjui koji otkrivaju kako je rasprava o Prvom Amandmanu i njihovim pravima inspirirala ljude su preživjeli Holokaust da postanu aktivisti, što je u konačnici rezultir otvaranjem muzeja u kojem su ispričane njihove povijesti i rad.

 

U 18:15 u Kinu Tuškanac na programu je film Spoji me s nekim.

JFF_8_programska_knjizica_Page_26_Image_0001

„Spoji me s nekim“ priča je o slobodnim mladim ortodoksnim Židovima i njihovim srodnim dušama, te naporu da ostanu vjerni zastarjeloj tradiciji. Rastrgani između njihovog opredjeljenja židovskoj kulturi i njihovih snova, tridesetogodišnjaci Vered, David i Ortal, pokušavaju humorom i prkosom izdržati socijalni pritisak dok ostaju iskreni prema sebi samima.

 

U 19:00 u Kinu Europa će se prikazivati film Maslina.

Fahed živi u siromaštvu sa svojim ocem i bakom u palestinskom izbjegličkom kampu Shatila. Njegov otac opsesivno njeguje svoje bolesno stablo masline, kao jedino što je ostalo od njihovog doma odakle su izbjegli 1948. godine. On ga odbija zasaditi dok se ne vrate u zemlju svojih predaka. Bistri, pametni i snalažljivi, Fahed i njegovi prijatelji se igraju i jednoga dana vide kako nešto pada iz izraelskog zrakoplova. Nisu očekivali da će to biti Yoni, ponosni vojni pilot druge generacije izraelskog vojnog zrakoplovstva.

 

U Kinu Tuškanac u 19:30 je projekcija filma Pretpostavimo, na trenutak, da bog postoji.

Stvarnost u ovom dokumentarcu nešto je više od onoga što vidimo i čujemo. Arapski pastir i njegova žena tjeraju stado ovaca prema izraelskom gradu Ramat Ganu. Prizori poput ovog nisu bili rijetkost u vremenu prije Nakbe 1948. (protjerivanje lokal- nog arapskog stanovništva). Sada su svojevrsna atrakcija. Film se fokusira na svakodnevni život vlasnika male- nih trgovina i njihove muštere, ljude koji slave na gradskom trgu i one koji tek prolaze mimo razgovarajući na mobitele.

 

U 21:00 u Kinu Tuškanac je film Medvjeđa noć.

U gradu uznemirujuće prirode, životinje beskućnici traže prenoćište. Utočište nalaze u medvjedovoj kući kreirajući privremenu zajednicu koja će nestati s prvim zrakama sunca. Priča o izopćenju prepričana isprepletenim sudbinama.

 

u 21:00 u Kinu Europa prikazivat će se film Past će noć.

JFF_8_programska_knjizica_Page_27_Image_0001

Dokumentarni film „Past će noć“ priča je oslobođenju nacističkih koncentracijskih logora. Koristeći izvanredne arhivske snimke i svjedočanstva osloboditelja i zarobljenika, govori o naporima koji su dokumentirani u gotovo nevjerojatnim scenama na koje su naišli saveznici prilikom oslobođenja.

 

U 21:00 u Kinu Tuškanac na programu je film Visoka tehnologija, niske mogućnosti.

„Visoka tehnologija, niske mogućnosti“, film je koji prati dvojicu kineskih novinara-građana (bloggera) koji među prvima dokumentiraju pozadinu ubrzanog ekonomskog razvoja Kine. Potraga za istinom i slavom inspirira mladog prodavača povrća „Zolu“ te on izvještava o cenzuriranim vijestima iz gradova, a umirovljenik „Tiger Temple“ bilježi kroniku borbe stanovnika ruralnih područja.