U ponedjeljak 19.5., na drugom danu 8. festivala tolerancije, filmski program još je bogatiji. Ulaz na sve projekcije je besplatan!!!

Prvi film na programu prikazuje se u Kinu Tuškanac. Dokumentarac Priča o drugačijem djetetu na programu je u 16:15.

Redatelj je odlučio ispričati priču o hendikepiranom mladiću i hrabroj borbi njegove majke s frustrirajućim društvenim implikacijama. Zbog života u udaljenom beduinskom selu, odlučuje izgraditi kuću za svog sina i naći mu ženu.

U 16:30, u Kinu Europa projekcija je dokumentarnog filma Dijagnoza Židov.
JFF_8_programska_knjizica_Page_21_Image_0002

Svaki dan jedan od Poljaka katoličke vjeroispovijesti otkriva da mu roditelji sakrivaju njegov pravi identitet – činjenicu da su Židovi, druga i treća generacija preživjelih u Holokaustu.

17:30 u Kinu Tuškanac je na programu dokumentarni film Bolje je skočiti.

U povijesnom i antičkom gradu Akka u sjevernom Izraelu, „Bolje je skočiti“ istražuje stoljećima staru luku, a daje glas arapskim obiteljima kojima prijeti deportacija unatoč tome što generacijama ovu zemlju nazivaju domom.

18:00, u Kinu Europa, na programu je dokumentarni film Iskonsko zlo na kojem će biti gost Stefan Ruzowitzky.

Zašto normalni ljudi postaju masovnim ubojicama? Zašto nekad pristojni očevi ubijaju žene, djecu i novorođenčad? Počinitelji su članovi nacističkih eskadrona smrti, koji su ubili oko 2 milijuna židova civila u istočnoj Europi – mecima, licem u lice.

19:00Kinu Tuškanac na programu je dokumentarni film Regina.

Ovo je film o Regini Jonas (1902.- 1944.), prvoj ženi u svijetu koja je postala rabin. Odrasla u berlinskoj straćari kao kći, ortodoksnog židovskog prodavača, Jonas je bila zaređena 1935. Njezina nevjerojatna odanost vjeri donijela je nadu i ohrabrila je mnoge progonjene Židove u Njemačkoj.

U 20:15 u Kinu Europa projekcija je igranog filma Posljedice.

JFF_8_programska_knjizica_Page_12_Image_0002

Franek i Jozek Kalina, sinovi siromašnog farmera, braća su iz malog sela u središnjoj Poljskoj. Franek je osamdesetih imigrirao u SAD i raskinuo sve veze sa svojom obitelji. Kad Jozekova žena bez objašnjenja stigne u SAD, Franek se napokon vraća u svoju rodnu zemlju Franek otkriva da je Jozek izopćen iz zajednice i da mu konstantno prijete.

Dokumentarni film Neke stvari ne treba sakriti na programu je u 20:30 u Kinu Tuškanac. Gošće su Lidija Špegar, Nives Jagodić i Maja Čuljak.

Film prati istraživanje Nives Jagodić o njezinu djedu, dr. Jozi Jagodiću, doktoru u bjelovarskoj općoj bolnici koji je posthumno dobio priznanje „Pravednik među narodima“.

Posljednji film na programu u ponedjeljak 19.5. je dokumentarac Uz Cestu, Kino Tuškanac, u 21:30.

Pino je mehaničar i prvak u reliju koji odlučuje postati ženom te si daje ime Beatrice. Kao transrodna osoba upoznaje Mariannu, medicinsku sestru iz Rumunjske koja brine za njegovu staru majku.

Vidimo se!!!