U nedjelju 18.5 prvi je dan Festivala Tolerancije i pripremili smo vam bogat filmski program. Ulazi na sve filmove su besplatni.

Prvi film na programu je Bijeli Crni dječakFilm možete pogledati u Kinu Tuškanac u 17:30.

JFF_8_programska_knjizica_Page_19_Image_0002

Shida je novi dečko u razredu jedne privatne škole u Tanzaniji. On je sramežljiv, bez samopouzdanja, ne zna ni jednu riječ na engleskom – službenom jeziku škole, te pati od albinizma. Kao i većinu djece s albinizmom u njegovoj zemlji, Shidu su oduzeli roditeljima kako bi ga zaštitili od ritualnog ubojstva.

U 19:00 na programu je Kardinal Židov koji istovremeno možete pogledati u Kinu Tuškanac i Kinu Europa. Na projekciju u Kinu Europa dolazi i Chantal De Rudder, ulaz je moguć samo uz pozivnicu/kartu zbog ograničenog broja mjesta, i na žalost, sva su mjesta popunjena, ali film možete pogledati u Kinu Tuškanac.

Ovaj snažni film temelji se na istinitoj priči o Jean-Marie Lustigeru, poljskom Židovu, koji se pridružio katoličkom svećenstvu te je imenovan pariškim biskupom. Njegovo otvoreno isticanje dvostrukog identiteta kao „katolika Židova“ donijelo mu je prijatelje i neprijatelje iz obje religije.

U 20:45 je projekcija filma Vojnik na krovu u Kinu Tuškanac.

Hebron, samo točka na karti svijeta, ali i svjetski poznato mjesto kao cen- tar mnogih sukoba između Izraelaca i Palestinaca. To je ujedno i mjesto gdje se nalazi Abrahamova grobnica. U zapadnom Hebronu, svetom mjestu i Židova i Muslimana, oko 800 židovskih ekstremista živi okruženo sa 120.000 palestinskih stanovnika. Redateljica Esther Hertog tri je godine snimala zajednicu stanovnika, bilježeći jedinstvene scene njihovog stvarnog, ali vrlo često nadrealnog, svakodnevnog života.

U 21:15 u Kinu Europa možete pogledati film Vizije iz pakla

JFF_8_programska_knjizica_Page_20_Image_0002

Dokumentarni film „Vizije iz pakla“ scenarista i redatelja Petera Dimitrova prati ciklus slika umjetnika Adolfa Franka rođenog u Bratislavi, čovjeka koji je prošao pakao koncentracijskih logora, marševa smrti, nezamislive patnje, straha i poniženja. Cijela nje- gova patnja nije se dogodila samo za vrijeme vladavine fašizma, s obzirom na to da je jedan totalitarni režim za- mijenio drugi.