24. svibnja 2014. – Projekcijom filma “Victor Young Perez” istaknutog francuskog redatelja Jacquesa Ouanichea te filma LGBT tematike “Test” Chris Mason Johnsona tradicionalno se u istinskom duhu tolerancije zatvorio 8. Festival tolerancije – JFF Zagreb
Film “Victor Young Perez”, nagrađen velikom nagradom Cezar, pripovijeda nevjerojatno dirljivu istinitu priču o boksaču, tuniškom Židovu, svjetskom prvaku 1931. i 1932. godine. Visok tek 155 centimetara i težak 50 kilograma, Perez je osvojio krunu Međunarodne boksačke unije i postao najmlađi svjetski prvak u boksačkoj povijesti. Uhićen 1943. u Parizu u Auschwitz je stigao 10. listopada 1943. kao dio „Transporta 60“. U Auschwitzu III/ Monowitz, bio je prisiljen sudjelovati u boksačkim mečevima koji su nacistima služili za zabavu. Do 1945. Victor je u 15 mjeseci preživio 140 borbi od kojih je pobijedio u 139. Perez je bio jedan od zatvorenika u maršu smrti koji su izašli iz logora 18. siječnja 1945. godine.
Svečanosti zatvaranja festivala nazočila je ministrica kulture Andrea Zlatar-Violić, Veleposlanica Francuske Republike, Njena Ekselencija Madame Michele Boccoz, redatelj filma “Victor Young Perez” Jacques Ouaniche i Laure Balzan Ouaniche, umjetnička direktorica filma, redatelj i oskarovac Volker Schlondorff, te mnogi drugi uzvanici, partneri i prijatelji Festivala tolerancije.
Prije projekcije filma Victor Young Perez Veleposlanica Francuske Republike, Njena Ekselencija Madame Michele Boccoz uručila je odličje Ordre des Arts et des Lettres predsjedniku festivala Branku Lustigu, i pritom izjavila: “Dragi Branko, radeći dušom i tijelom na ovom festivalu u okviru kojega su predstavljeni brojni francuski filmovi, na veličanstven način pridonosite borbi protiv zaborava i prijenosu sjećanja. Filmski program za koji se borite okrenut je budućnosti, riječ je o manifestu u prilog svijeta kakvog želimo za svoju djecu, svijeta utemeljenog na bezuvjetnom poštivanju ljudskog bića i njegova dostojanstva. “Odličje Viteza reda umjetnosti i književnosti, francusko je odlikovanje koje se od 1957. dodjeljuje „zaslužnim pojedincima koji su se svojim kreativnim radom istaknuli na području umjetnosti i književnosti u Francuskoj i svijetu.“

Istovremeno, u kinu Tuškanac održano je prikazivanje filma “Igre” nastalog na međunarodnoj filmskoj radionici (ITW) na kojoj su sudjelovali mladi filmaši i poznati hrvatski glumci Jadranka Đokić i Janko Popović Volarić.
Kroz sedam festivalskih dana prikazano je više od 70 dokumentarnih, kratkometražnih i dugometražnih igranih filmova. Od filmova u programu posebno su istaknuti igrani filmovi «Victor Young Perez» Jaquesa Ouanichea, «Posljedice» Wladyslawa Pasikowskog te dokumentarci «Iskonsko zlo» oscarovca Stefana Ruzowitzkog i «Pasti će noć» Andre Singera. Volker Schlondorff, još jedan oskarovac predstavio je svoj novi film “Smiraj na moru”. Autori navedenih filmova prisustvovali su projekcijama u Zagrebu i odgovarali na pitanja publike.
Osim glavnog filmskog programa u kinima Europa i Tuškanac od 18. do 24. svibnja, Festival tolerancije ponudio je i bogati cjelomjesečni popratni program. Tako su kao i prethodnih godina edukacijska jutra Branka Lustiga o Holokaustu i Mirka Ilića o simbolima mržnje bila iznimno dobro posjećena i izazvala veliki interes ne samo mlađe publike nego i šire javnosti. Kroz sve festivalske programe među kojima su bile izložbe Adolf Frankl u Klovićevim dvorima, umjetničke intervencije u prostoru “Street art protiv zaborava” te fotografije sa seta Schindlerove liste zajedno sa književnim večerima promocija romana “Ja sam posljednji Židov” Chila Rajchmana te “Henok” Ivana Klarića kao i okruglim stolom na temu ukradene baštine, prošlo je više od 10 i pol tisuća posjetitelja. Uz tradicionalnu filmsku radionicu za mlade talente iz svijeta filma (ITW) te raznovrsni glazbeni program, Festival je posebno ponosan na pokretanje i jednog noviteta – tzv. Festival Marketa. Zamišljen kao prostor komunikacije uglednih europskih i svjetskih filmskih festivala, 1. Film Market Festivala tolerancije predstavio je zagrebačkoj publici IDFA iz Amsterdama, Let’CEE festival iz Beča, Rolling film festival sa Kosova, Doc Point iz Helsinkija te Pula i Sarajevo film Festival zajedno sa svojim organizatorima.
Cjelokupni program 8. Festivala tolerancije kao i prethodnih godina osim organizacijskog tima predvođenog direktoricom Natašom Popović i predsjednikom Brankom Lustigom realiziran je uz pomoć volontera raznih dobnih skupina podupirući i na taj način idejnu koncepciju tolerancije i međugeneracijske solidarnosti.

  • poruka Fiennes

    poruka Fiennes