Gostovanjem u Sisku nastavlja se turneja Edukacijskih jutara u školskoj godini 2014./2015.

Program će se održati u suradnji s Gradom Siskom 19. siječnja u Domu kulture Kristalna kocka vedrine, s početkom u 12:00 sati. Na programu se očekuje sudjelovanje oko 400 učenika iz Siska i Sisačko-moslavačke županije.

Program, namijenjen učenicima sedmih i osmih razreda osnovnih škola i prvih razreda srednjih škola, obuhvaća projekciju filma Dječak u prugastoj pidžami te predavanje gosp. Branka Lustiga, predsjednika Festivala, dvostrukog dobitnika nagrade Oscar za filmove Schindlerova lista i Gladijator te čovjeka koji je preživio holokaust, nakon čega je predviđena diskusija s učenicima.

Dječak u prugastoj pidžami dugometražni je igrani film u trajanju od 94 minute britanske produkcije čija je radnja smještena u vrijeme Drugoga svjetskog rata i ispričana iz perspektive osmogodišnjeg dječaka Brune. Bruno je sin zapovjednika u koncentracijskom logoru, a njegovo zabranjeno prijateljstvo sa židovskim dječakom s druge strane logorske žice imat će neočekivane posljedice. Film je dobitnik nagrada British Independent Film Awards i CinEuphoria Awards te nagrade publike na Chicago International Film Festivalu. Film je režirao Mark Herman, a snimljen je prema istoimenom romanu koji je prodan u više od 6 milijuna primjeraka.

Nakon filma, Branko Lustig će učenicima održati predavanje o vlastitom iskustvu iz koncentracijskih logora nacističkog režima te iz bogatog životnog iskustva izdvojiti poruku potrebe za oprostom i ljubavlju prema bližnjem te uvažavanjem svakog pojedinca.

Pola sata uoči održavanja programa upriličit će se press konferencija na kojoj će se medijima obratiti gradonačelnica Grada Siska, gđa. Kristina Ikić Baniček te Branko Lustig i Nataša Popović u ime Festivala.