U prepunoj dvorani kina Europa u srijedu 21. svibnja, četvrtog dana 8. Festivala tolerancije- JFF Zagreb, u sklopu edukacijskog jutra Branka Lustiga na temu Holokausta prikazan je film “Trči dječače trči” redatelja Pepea Danquarta.

Film “Trči dječače trči”, baziran na istoimenom bestselleru Urija Orleva, istinita je priča o devetogodišnjem Jureku koji je 1942. godine pobjegao iz varšavskog geta u šumu da preživi. Petstostinjak mladih ljudi u kinu Europa među kojima su najbrojniji bili sedmaši i osmaši iz raznih krajeva Hrvatske od Benkovaca, Kostajnice, Mečenčana do Dvora na Uni, sa pažnjom je slušalo potresno svjedočanstvo Branka Lustiga koji je evocirao dane zatočeništva u logorima Bergen- Belsen i Auschwitz.

Nakon što je završio svoje izlaganje prenoseći mladima poruku da budu tolerantni i da poštuju sve ljude bez obzira na boju kože, vjeru, naciju da se strašne stvari više nikada ne dogode, Lustig je zatim prepustio riječ jednom mladom čovjeku kojeg je na predavanje doveo UNHCR Hrvatske. Bježeći od sukoba i proganjanja u Somaliji, Muhamed Abdalla (33) prije godinu i pol dana dobio je supsidijarnu zaštitu u Republici Hrvatskoj a njegovo obraćanje makar i na djelomično savladanom hrvatskom jeziku pred punom dvoranom izazvalo je veliki pljesak podrške. Za kraj Terrence Pike, predstavnik UNHCR Hrvatske, pokazao je promotivni film i razgovarao sa prisutnima. Neke od izjava i komentara djece iz osnovne škole Katarina Zrinski Mečenčani.

Brigita (12) “Meni se film “Trči dječače trči” i sviđa i ne sviđa zato što je malo pretužan za djecu. Ali je jako poučuan jer može pokazati da smo svi jednaki iako imamo različite mogućnosti.”

Danijela Franji (13)

“meni se film svidio jer je jako dobro opisao kako je to bilo u drugom svjetskom ratu, kada su djecu razlikovali po vjeri”

Mario Stanić (11)

“Ne bi trebalo razlikovati djecu po boji kože ili njihovoj vjeri. Trebamo biti  svi jednaki i a svima moramo pomoći kada su u nevolji i ne praviti razlike tko su. Evo mi se igramo preko vikenda na igralištu sa djevojkom pravoslavne vjere i ne izuzimamo i ne odbacujemo nikoga..”